• Diet,  Lunch,  Meals,  Starters,  Breakfast,  Vegan

    Wegański paprykarz szczeciński

    Paprykarz szczeciński jest potrawą mojego dzieciństwa, jak byłam mała babcia często robiła mi kanapki z paprykarzem. Jak już wspomniałam w przepisie na gołąbki ostatnio „chodzą” za mną polskie smaki. Stąd też pomysł na zrobienie wegańskiego paprykarza. Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu, w którym zamiast wędzonej ryby użyłam wędzonego tofu. Składniki na 4-6 porcji: 100-125 gramów białego ryżu 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 średni korzeń pietruszki 1 kostka wędzonego tofu 1 szklanka bulionu warzywnego 1 natka pietruszki 25 gramów oleju 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól i…

  • Main Courses,  Diet,  Meals,  Vegetarian

    Gnocchi in cheese and spinach sauce

    The idea for this recipe was born in my Simon's head, the preparation of this dish was also on his side. In my opinion, it turned out devastatingly delicious. I recommend it to all fans of strong flavors as we used gorgonzola cheese, wine and spinach to make this recipe. Ingredients…

  • Main Courses,  Diet,  Lunch,  Meals,  Vegan

    Wegański Poke Bowl

    Poke Bowl zostało zapoczątkowane w kuchni Hawajskiej, jednakże większość z nas kojarzy je z kuchnia azjatycką, a konkretnie Japońską. Danie to jest rewelacyjną opcją dla wegetarian i wegan, ponieważ wybór dodatków do jego przygotowania jest na prawdę ogromny. Robiąc tę…

  • Main Courses,  Meals,  Uncategorized,  Vegetarian

    Wegetariański Le tartiflette

    Wegetariański Le tartiflette to inaczej zapiekanka z zemniakami i serem pleśniowym typu Reblochon. Jest pyszna, aromatyczna i sycąca w sam raz na jesienną kolację. Składniki na 4-6 porcji: 800 gramów ziemniaków 440-480 gramów sera Reblochon (opcjonalnie Camembert) 1 duża cebula…

  • Diet,  Meals,  Vegetarian,  Soups

    Chłodnik wegetariański

    Chłodnik w moim wykonaniu jest zupą wegetariańską, ponieważ do jego wykonania dodaję jogurt grecki i gotowane na twardo jajka. Zapraszam Was do wypróbowania tego wiosennego przepisu. Składniki na 4 porcje: 500 ml bulionu wegańskiego z tego przepisu 1 pęczek botwinki…

en_GB