• Main Courses,  Diet,  Meals,  Vegetarian

    Gniocchi w sosie serowo szpinakowym

    Pomysł na ten przepis zrodził się w głowie mojego Szymka, wykonanie tego dania również leżało po jego stronie. Moim zdaniem wyszło zabójczo pysznie. Polecam wszystkim fanom mocnym aromatów, ponieważ do wykonania tego przepisu użyliśmy sera gorgonzola, wina i szpinaku. Składniki na 2-3 porcje: 400 gramów nieugotowanych Gnocchi na przykład z tego przepisu 3 ząbki czosnku 5 kiści świeżego dzikiego szpinaku (opcjonalnie opakowanie świeżego baby szpinaku) 150-200 gramów sera Gorngozola 200 gramów Crème fraîch (jeżeli nie posiadamy, poniżej wpisu we wskazówkach jest informacja czym można ją zamienić) 1 duża łyżka masła 100 ml wytrwanego białego wina pieprz do smaku 1 łyżeczka…

  • Main Courses,  Diet,  Lunch,  Meals,  Vegan

    Wegański Poke Bowl

    Poke Bowl zostało zapoczątkowane w kuchni Hawajskiej, jednakże większość z nas kojarzy je z kuchnia azjatycką, a konkretnie Japońską. Danie to jest rewelacyjną opcją dla wegetarian i wegan, ponieważ wybór dodatków do jego przygotowania jest na prawdę ogromny. Robiąc tę…

  • Main Courses,  Meals,  Uncategorized,  Vegetarian

    Wegetariański Le tartiflette

    Wegetariański Le tartiflette to inaczej zapiekanka z zemniakami i serem pleśniowym typu Reblochon. Jest pyszna, aromatyczna i sycąca w sam raz na jesienną kolację. Składniki na 4-6 porcji: 800 gramów ziemniaków 440-480 gramów sera Reblochon (opcjonalnie Camembert) 1 duża cebula…

  • Main Courses,  Diet,  Lunch,  Meals,  Vegetarian

    Butter chickpeas- Maślana ciecierzyca

    Butter chickpeas, czyli innnymi słowy maślana ciecierzyca to moje przeróbka klasycznego przepisu na Butter Chicken. Danie to wywodzi się z kuchni indyjskiej i pojawiało się często w mojej diecie, gdy jeszcze jadłam mięso. Zachęcam Was do wypróbowania tej wegetariańskiej wersji.…

  • Diet,  Meals,  Vegetarian,  Soups

    Chłodnik wegetariański

    Chłodnik w moim wykonaniu jest zupą wegetariańską, ponieważ do jego wykonania dodaję jogurt grecki i gotowane na twardo jajka. Pod koniec lata zapraszam Was do wypróbowania tego letniego przepisu. Składniki na 4 porcje: 500 ml bulionu wegańskiego z tego przepisu…

  • Diet,  Meals,  Breakfast,  Vegetarian

    Wegetariańska Kanapka Monte Cristo

    Wegetariańska Kanapka Monte Cristo jest równie pyszna jak i kaloryczna, ale od czasu do czasu trochę tłuszczyku nikomu nie zaszkodzi. Składniki na dwie kanapki: 6 kromek pieczywa tostowego pszennego 4 plasterki żółtego sera gouda (opcjonalnie edamski) 2 ogórki kiszone 2…

  • Main Courses,  Meals,  Vegan,  Soups

    Wegańska grochówka z ogniska

    Wegańska grochówka z ogniska jest moją propozycją na grupowe biwaki. Zupa jest syta i pyszna, a w smaku przypomina tą tradycyjną na wędzonce. Oczywiście można ją również wykonać w domowych warunkach. Składniki na 8 porcji: 300-400 gramów suszonego grochu 1…

en_GB