Main Courses,  Lunch,  Meals,  Vegan

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i tofu

Dziś na obiad proponuję wegański makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i tofu. Staram się aby moje przepisy na dania główne miały odpowiednią ilość białka, tłuszczy i węglowodanów dlatego jeżeli chcecie zjeść pełnowartościowy posiłek zapraszam do wypróbowania przepisu poniżej.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 180-200 gramów Tofu Bazyliowego
  • 1 pęczek świeżego szpinaku około 300 gram (można zamienić na mrożony jeśli nie mamy świeżego)
  • 10 suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula lub ½ dużej cebuli
  • 50 gramów orzechów nerkowca
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • ¼ łyżeczki papryki chilli
  • salt and pepper
  • oliwa
  • 1 łyżka wegańskiego parmezanu lub drożdży nieaktywnych
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 120-150 gramów makaronu (pszennego, razowego)

A method of preparing:

  1. Suszone pomidory moczymy 1 godzinę. Chyba, że korzystamy z pomidorów w zalewie wtedy wyciągamy je na ręcznik papierowy i odsączamy z oleju.
  2. Szpinak myjemy, łodygi odcinamy, a liście kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli korzystamy z baby szpinaku to po prostu myjemy go i odkładamy na bok
  3. Jeżeli posiadamy tofu bazyliowe to po prostu trzemy je na tarce o dużych oczkach. Natomiast jeśli chcemy użyć tofu naturalnego, to musimy na kilka godzin przed przygotowywaniem potrawy zamarynować je np. w bazylii, czosnku i przyprawie z suszonych pomidorów- jeśli taką mamy. Tak przygotowane tofu trzemy na tarce o dużych oczkach.
  4. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
  5. W rondlu lub na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy czosnek i podsmażamy 2 minuty, następnie dodajemy cebulę, którą również podsmażamy tak aby się zeszkliła. Dodajemy przyprawy: paprykę słodką i chilli.
  6. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
  7. Do garnka dorzucamy nasze pomidory i smażymy wszystko na wolnym ogniu około 5 minut. Do tego dodajemy tofu, a po 2 minutach liście szpinaku. Wszystko przyprawiamy świeżo mieloną solą i pieprzem.
  8. W między czasie do szklanki z mlekiem roślinnym dodajemy 1 łyżkę drożdży nieaktywnych, suszoną bazylię i pieprz. Składniki te mieszamy ze sobą i wlewamy do naszej masy szpinakowej.
  9. Gotujemy. Jeżeli szpinak puścił dużo wody i sos jest zbyt wodnisty, redukujemy go chwilę.
  10. Na koniec do rondelka z sosem dodajemy ugotowany makaron wszystko dokładnie mieszamy. Pamiętajcie aby po ugotowaniu makaronu nie hartować go zimną wodą. Jeśli to zrobimy sos będzie po nim spływał zamiast przyklejać się.
  11. Dzielimy danie na dwie lub trzy porcje. Sypiemy posiekaną natka pietruszką i rozgniecionymi orzechami nerkowca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GB