Meals,  Breakfast,  Vegan

Wegańskie naleśniki bezglutenowe

Wegańskie naleśniki bezglutenowe to mój autorski przepis. Są pyszne, mięciutkie, puszyste i bez żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Składniki na 5-6 naleśników:

  • 1 banan (najlepiej dojrzały)
  • 2 łyżki oleju np. oliwy
  • 210 gramów mieszanki mąk bezglutenowych (70 gramów mąki ryżowej, 70 gramów mąki ziemniaczanej, 70 gramów mąki gryczanej)
  • 210 gramów mleka roślinnego (ryżowe, owsiane, migdałowe)
  • 50 gramów wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

A method of preparing:

  1. Banana blendujemy w dużej misce wraz z dodatkiem oliwy z oliwek. Jeśli nie posiadamy blendera, możemy banana rozgniatać widelcem. W takim wypadku lepiej żeby banan był mocno dojrzały.
  2. Do miski z bananem wsypujemy produkty suche: mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  3. Następnie dodajemy mleko i wodę gazowaną.
  4. Wszystkie składniki mieszamy mikserem, blenderem z końcówką do ubijania lub ręcznie ubijaczką do jajek.
  5. Masę odstawiamy na 30 minut. Następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni przetartej ręcznikiem papierowym z kroplą oleju do smażenia.
  6. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GB