condiments,  Meals,  preserves,  Vegan

Chipsy z jabłek

Do zrobienia zdrowych chipsów z suszonych jabłek potrzebujemy suszarki do warzyw i owoców.

Oczywiście istnieją też metody suszenia w piekarniku. Ja jednak nigdy nie suszyłam niczego przy użyciu piekarnika, dehydrator kupiłam już dawno. Głównie dlatego, że co jesień zbieram ogromne ilości grzybów i wieszanie ich w mieszkaniu, czy suszenie w piekarniku nie sprawdza się u mnie.

Wracając do chipsów z jabłek. Wybierając owoce, z których chcemy wykonać tą zdrową przekąskę pamiętajmy o kupieniu ich z dobrego źródła. Ja zawsze wybieram jabłka pochodzenia Polskiego.

Składniki na słoik:

  • 4 duże lub 8 małych jabłek
  • świeżo wyciskany sok z cytryny
  • 500 gramów (500 ml) wody

A method of preparing:

  1. Z soku i wody robimy roztwór: 30-50 ml soku z cytryny na pół litra przegotowanej wody.
  2. Jabłka myjemy i jeśli posiadamy drylownice do jabłek to używamy jej do wycięcia gniazd nasiennych.
  3. Owoce kroimy na 5 mm talarki, moczymy w roztworze wody i cytryny. Wycinamy nożykiem gniazda nasienne. Jabłka wykładamy na tackach suszarki tak, aby nie dotykały siebie i żeby powietrze mogło swobodnie cyrkulować.
  4. Talarki susz w dehydratorze od 7-15 godzin tak długo, aż będą suche i sprężyste. Przechowuj w szczelnie zamykanym słoiku w temperaturze pokojowej.

Wskazówki:

  1. Proponuję kupić słodki gatunek jabłek, chipsy po ususzeniu będą naturalnie słodkie.
  2. Jeśli nie posiadasz suszarki z regulacją temperatury zamieniaj tacki między sobą co jakiś czas. Wtedy owoce będą równo wysuszone.
  3. Jeżeli chcesz możesz posypać krążki cynamonem, wtedy nabiorą bardziej korzennego smaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GB