
Marokańska sałatka Zaalook
Sałatka Zaalook (Zaalouk) jest potrawą, którą nauczyłam się robić podczas kursu gotowania w Marrakeszu. Uwielbiam poznawać różne smaki świata więc, gdy podczas podróży do Maroka znalazłam kurs gotowania w języku angielskim ogromnie się ucieszyłam.
Przepis poniżej jest jednym z wielu, które przywiozłam ze sobą z moich podróży. Jeśli kiedyś będziecie chcieli zrobić dla swoich znajomych kolację z daniami z kuchni arabskiej polecam jako dodatek zrobić właśnie tę sałatkę. Jest niezwykle prosta i szybka do przygotowania, a jej ogromną zaletą jest jej świeży smak.
Składniki na 2 porcje:
- 1 średni bakłażan
- 1 duży pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki papryczki chilli
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
A method of preparing:
- Bakłażana myjemy i obieramy „w paski”, czyli co 1 cm zachowujemy skórkę na długości bakłażana. Następnie kroimy bakłażana na małą kosteczkę około 5 mm.
- Pomidora obieramy tak, aby z jego skórki utworzyć różyczkę. Oczywiście nie jest to konieczne bo wiem, że nie każdy ma zdolności manualne i cierpliwość. Jeśli nie chcemy zrobić różyczki to parzymy warzywo, a następnie obieramy je ze skórki, którą wyrzucamy. Z pomidora wycinamy gniazda nasienne. Samo warzywo kroimy na kosteczkę około 5 mm.
- Oliwę rozgrzewamy na patelni lub w rondlu. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana oraz sól. Przykrywamy rondelek i smażymy na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Dodajemy pomidora i przyprawy. Wszystko mieszamy ze sobą.
- Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Od czasu do czasu mieszając zawartość rondla (patelni), starając się rozgnieść kostki bakłażana i pomidora.
- Po tym czasie dodajemy sok z cytryny lub ocet i gotujemy jeszcze bez przykrywki przez 5 minut tak, aby zredukować płyny.
- Danie podawaj ciepłe lub zimne, z chrupiącym świeżym pieczywem.
Wskazówki:
Jeśli masz mało czasu możesz umieścić bakłażana pokrojonego w kostkę w plastikowym worku w mikrofalówce na 5 minut przed gotowaniem go z pomidorami.

Wegański Tagine (Tadżin)
You May Also Like

Wegetariańskie spaghetti alla carbonara
27 April 2020
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i tofu
21 March 2020