Main Courses,  Lunch,  Meals,  Breakfast,  Vegetarian

Szakszuka

Szakszuka jest daniem pochodzącym z kuchni Bliskiego Wschodu, składa się głównie z pomidorów, cebuli i jajek. Osobiście pierwszy raz spotkałam się z tym daniem w Sopocie w restauracji z kuchnią Izraelską, ale zdarzyło mi się w późniejszych czasach zamówić je również w samym Izraelu.

Poniżej zapraszam Was do wypróbowania mojej wersji szakszuki, która sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i jako danie główne.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ bakłażana
  • 4 jajka
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • sól i pieprz
  • oliwa

A method of preparing:

  1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy posiekany drobno czosnek oraz cebulę, smażymy kilka minut, aż cebula się zeszkli.
  2. Dorzucamy przyprawy: paprykę wędzoną i słodką, kumin. Ponownie smażymy 2-3 minuty. Na patelnię dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i podsmażamy 3-5 minut.
  3. Dodajemy puszkę pomidorów, tymianek, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy około 8 minut, na średnim ogniu doprowadzając do zagotowania się sosu.
  4. W sosie pomidorowym tworzymy cztery wgłębienia i delikatnie rozbijamy do nich jajka tak, aby nie uszkodzić żółtek.
  5. Patelnię obkładamy z góry folią aluminiową i gotujemy szakszukę pod przykryciem około 3-5 minut.
  6. Na koniec zdejmujemy folię, na danie sypiemy świeżą kolendrę, solimy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Wskazówki:

  1. Szakszukę podajemy ze świeżym pieczywem lub z kuskusem.
  2. Jeśli nie lubimy jajek na miękko, patelnie z szakszuką możemy włożyć do piekarnika i piec w 200 Stopniach Celsjusza około 10-15 minut. Wtedy jajka będą „ugotowane” na twardo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GB
pl_PL en_GB