Main Courses,  Meals,  Vegetarian

Gnocchi przepis podstawowy

Nawet nie wiecie ile czasu zajęło mi robienie „researchu” w internecie i książkach, żeby znaleźć przepis na idealne gnocchi. Szkoły przygotowania ziemniaków na gnocchi są dwie.

Pierwsza mówi o gotowaniu nieobranych ziemniaków w wodzie, aż do uzyskania przez nie miękkości.

Druga natomiast nakazuje upieczenie ziemniaków w mundurkach w piekarniku.

Kiedy wybrać jaką metodę? Ja osobiście gotowałam ziemniaki w wodzie, ale myślę, że to zależy od ich gatunku. Jeżeli posiadamy ziemniaki, które są mocno wodniste to generalnie z założenia nie nadają się do robienia gnocchi, ale jeżeli nie mamy wyjścia to zdecydowanie polecam poddać je obróbce termicznej w piekarniku. Nie nabiorą wtedy dodatkowej wody jak podczas gotowania.

Do wykonania gnocchi najlepiej nadadzą się ziemniaki typu C, które są lekko mączyste. Zawierające więcej skrobi niż inne typu. Łatwo się rozpadają i posiadają jasny i sypki miąższ. Są to między innymi odmiany takie jak Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.

Ingredients for 4 servings:

  • 800 gramów ziemniaków
  • 125 gramów mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • sól i pieprz
  • odrobina mąki ryżowej (opcjonalnie)

A method of preparing:

  1. Ziemniaki gotujemy 40 minut w mundurkach. Po tym czasie odcedzamy je i czekamy, aż ostygną. Zdejmujemy z nich skórkę. Przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub rozgniatamy widelcem.
  2. Do miski z ziemniakami wrzucamy 125 gram mąki pszennej, dwa żółtka i łyżeczkę soli oraz szczyptę pieprzu. Mieszamy ręką do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie samo odchodzić od dłoni. Jeśli się tak nie dzieje pomagamy sobie dosypując więcej mąki.
  3. Na blacie lub stolnicy rozsypujemy mąkę ryżową lub pszenną, jeżeli nie mamy tej pierwszej. Na stolnice kładziemy nasze ciasto, które dzielimy na równe kawałki. Formujemy ruloniki o szerokości 1,5 – 2 cm, a następnie kroimy na równe kawałki tak, żeby powstały małe prostokąty.
  4. Każdy mały gnocchi rolujemy w dłoniach i spłaszczamy je widelcem robiąc na nich w ten sposób wzorek.
  5. Wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy około 30 – 60 sekund od wypłynięcia ich na wierzch. Podajemy z ulubionymi sosami albo po prostu z oliwą z oliwek i parmezanem.

Tips:

  1. Przepis na Gnocchi aglio e olio znajdziecie tutaj.
  2. Jeżeli chcecie zamrozić gnocchi na później, to proponuje zamrozić je na surowo. Ja układam je na tackach obsypanych mąką, w odległości 1 cm od siebie i wkładam do zamrażarki. Gdy się lekko zamrożą wrzucam gnocchi do wspólnego woreczka strunowego. Pamiętaj, że ówcześnie zamrożone będą się dłużej gotować.

Źródła:

  1. https://beszamel.se.pl/ziemniaki/odmiany-ziemniakow-jakie-ziemniaki-wybrac-do-konkretnej-potrawy,16188/
  2. Gennaro Contaldo: https://www.youtube.com/watch?v=LRmPcaGAG0s&t=6s

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GB