Meals,  Starters,  salads,  Vegan

Marokańska sałatka Taktuka

Marokańska sałatka Taktuka jest drugim daniem, którego nauczyłam się na kursie gotowania w Marakeszu. Można ją podać jako przystawkę z kilkoma kawałkami białego świeżego pieczywa lub jako dodatek do dania głównego.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 słodkie zielone papryki
  • 2 pomidory
  • ½ natki pietruszki
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli

A method of preparing:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, grzanie góra dół. Zieloną paprykę myjemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po rozgrzaniu się piekarnika wkładamy do niego paprykę i pieczemy ją około 30 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia obracamy nasze papryki tak, aby skórka była równomiernie upieczona.
  2. Upieczoną paprykę wkładamy do foliowego worka na 15 minut. Kroimy na pół, zdejmujemy z niej skórkę, wycinamy ogonek i gniazda nasienne. Następnie kroimy papryki w słupki, odkładamy.
  3. Pomidora obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Czosnek siekamy na bardzo drobno.
  4. Na rozgrzaną patelnię lejemy oliwę, dokładamy pokrojonego pomidora, przyprawy i czosnek. Smażymy na wolnym ogniu 10 minut.
  5. Po upływie tego czasu, dodajemy paprykę i smażymy kolejne 5 minut.
  6. Przekładamy do miski, posypujemy pietruszką.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GB