
Marokańska sałatka Taktuka
11 April 2020
Marokańska sałatka Taktuka jest drugim daniem, którego nauczyłam się na kursie gotowania w Marakeszu. Można ją podać jako przystawkę z kilkoma kawałkami białego świeżego pieczywa lub jako dodatek do dania głównego.
Składniki na 2 porcje:
- 2 słodkie zielone papryki
- 2 pomidory
- ½ natki pietruszki
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
A method of preparing:
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, grzanie góra dół. Zieloną paprykę myjemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po rozgrzaniu się piekarnika wkładamy do niego paprykę i pieczemy ją około 30 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia obracamy nasze papryki tak, aby skórka była równomiernie upieczona.
- Upieczoną paprykę wkładamy do foliowego worka na 15 minut. Kroimy na pół, zdejmujemy z niej skórkę, wycinamy ogonek i gniazda nasienne. Następnie kroimy papryki w słupki, odkładamy.
- Pomidora obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Czosnek siekamy na bardzo drobno.
- Na rozgrzaną patelnię lejemy oliwę, dokładamy pokrojonego pomidora, przyprawy i czosnek. Smażymy na wolnym ogniu 10 minut.
- Po upływie tego czasu, dodajemy paprykę i smażymy kolejne 5 minut.
- Przekładamy do miski, posypujemy pietruszką.

Previous
Ratatouille

Newer
Wegajonez
You May Also Like

Zakwas buraczany
17 March 2020
Zakwas na Żurek
4 April 2020