condiments,  Meals,  Vegan

Wegajonez

Przepis na „wegajonez”- wegański majonez bez jajek i bez produktów pochodzenia zwierzęcego.

Składniki na 1 średni słoik:

  • 1 średni lub duży bakłażan
  • 140 gramów aquafaby (wody z gotowania ciecierzycy)
  • 3 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soli kala namak
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 140 ml oleju rzepakowego

A method of preparing:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, grzanie góra dół. Bakłażana myjemy kroimy na pół, nakłuwamy widelcem od środka i wkładamy na blachę rozgrzanego piekarnika skórką do dołu. Przykrywamy go folią aluminiową i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy warzywo, zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Do blendera wlewamy aquafabę i ubijamy na wysokich obrotach. Dodajemy obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę bakłażana. Mielimy razem na wysokich obrotach. Dorzucamy ocet, czarną sól, cukier i musztardę. Włączamy ponownie blender na wysokie obroty i łączymy wszystkie składniki razem.
  3. Do naszej mieszaniny wlewamy stopniowo olej cały czas miksując blenderem. Próbujemy. Solimy i pieprzymy do smaku. Możemy doprawić według uznania.

Wskazówki:

  1. Wegajonez przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku.
  2. Można go używać jako dodatek do sałatek, past bez jajecznych, czy wegebrugerów.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GB