Main Courses,  Meals,  Uncategorized,  Vegetarian

Wegetariański Le tartiflette

Wegetariański Le tartiflette to inaczej zapiekanka z zemniakami i serem pleśniowym typu Reblochon. Jest pyszna, aromatyczna i sycąca w sam raz na jesienną kolację.

Składniki na 4-6 porcji:

  • 800 gramów ziemniaków
  • 440-480 gramów sera Reblochon (opcjonalnie Camembert)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki masła
  • szczypiorek
  • salt and pepper
  • oliwa

A method of preparing:

  1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu, zosostawiamy je do ostygnięcia. obieramy i kroimy w 7-10 mm talarki.
  2. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, granie góra-dół. Na patelnię wylewamy łyżkę oliwy, przez 8 minut podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Smażymy dodatkowe 2 minuty.
  3. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wino mieszamy ze śmietaną. Na dnie formy układamy warstowo ziemniaki, cebulę i czosnek, ser Reblochon pokrojony w 5 mm paski. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania, pamiętając, że ser jest słony.
    Układamy drugą warstwę i zalewamy śmietaną z winem.
  4. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia około godziny, albo do momentu, aż ziemniaki będą przyrumienione i miękkie. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GB