
Bulion warzywny
15 marca 2020
Bulion warzywny może być samodzielną zupą, ale też stosuję go jako bazę do innych zup na przykład wegańskiego żurku.
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 korzeń selera
- 1 korzeń pietruszki
- nać pietruszki 3-4 gałązki
- inne zioła (opcjonalnie): liście lubczyku 3-4 gałązki, liście rozmarynu 1-2 gałązki, liście szałwii 3-4 gałązki
- 3-4 suszone grzyby
- 2 suszone liście laurowe
- 1 por (zwarta część)
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- przyprawy: sól, pieprz, domowa Vegeta, domowa wegańska lub wegetariańska kostka rosołowa, łyżka oliwy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Marchewki, korzeń selera oraz korzeń pietruszki myjemy, obieramy i wkładamy do garnka. Korzonki pora obcinamy i obieramy go z pierwszej warstwy, chyba, że nie jest uszkodzona ani bardzo brudna wtedy możemy go po prostu umyć. Umytego pora wkładamy do garnka z warzywami.
- Liście lubczyku, pietruszki i innych ziół myjemy i wrzucamy do garnka. Cebulę opalamy nad palnikiem gazowym lub na suchej mocno rozgrzanej patelni. Czosnek obieramy i rozgniatamy nożem- oba składniki wrzucamy do garnka. Grzyby, liść laurowy oraz ziele angielskie dorzucamy do reszty.
- Garnek z warzywami zalewamy 1.5-2 litrami wody. Zagotowujemy wodę, a później obniżamy ogień do małego/średniego tak, aby zupa lekko pyrkała, a nie wrzała.
- Zostawiamy garnek pod przykryciem lub z małym lufcikiem na przynajmniej godzinę, ale najlepiej na 1,5-2 h.
- Po tym czasie wyjmujemy warzywa lub przelewamy rosół przez sitko i doprawiamy: solą, pieprzem, domową przyprawą uniwersalną, domową wegańską kostką rosołową i odrobiną oliwy z oliwek.
- Jeszcze raz zagotowujemy, mieszamy i bulion gotowy.

Poprzedni
Bezglutenowy omlet biszkoptowy

Nowszy
Lifestyle
Może Ci się spodobać

Gotowanie ciecierzycy
26 marca 2020
Marokańska sałatka Zaalook
29 marca 2020