Posiłki,  Wegańska,  Zupy

Bulion warzywny

Bulion warzywny może być samodzielną zupą, ale też stosuję go jako bazę do innych zup na przykład wegańskiego żurku.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 korzeń selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • nać pietruszki 3-4 gałązki
  • inne zioła (opcjonalnie): liście lubczyku 3-4 gałązki, liście rozmarynu 1-2 gałązki, liście szałwii 3-4 gałązki
  • 3-4 suszone grzyby
  • 2 suszone liście laurowe
  • 1 por (zwarta część) 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ cebuli 
  • przyprawy: sól, pieprz, domowa Vegeta, domowa wegańska lub wegetariańska kostka rosołowa, łyżka oliwy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki, korzeń selera oraz korzeń pietruszki myjemy, obieramy i wkładamy do garnka. Korzonki pora obcinamy i obieramy go z pierwszej warstwy, chyba, że nie jest uszkodzona ani bardzo brudna wtedy możemy go po prostu umyć. Umytego pora wkładamy do garnka z warzywami. 
  2. Liście lubczyku, pietruszki i innych ziół myjemy i wrzucamy do garnka. Cebulę opalamy nad palnikiem gazowym lub na suchej mocno rozgrzanej patelni. Czosnek obieramy i rozgniatamy nożem- oba składniki wrzucamy do garnka. Grzyby, liść laurowy oraz ziele angielskie dorzucamy do reszty. 
  3. Garnek z warzywami zalewamy 1.5-2 litrami wody. Zagotowujemy wodę, a później obniżamy ogień do małego/średniego tak, aby zupa lekko pyrkała, a nie wrzała.
  4. Zostawiamy garnek pod przykryciem lub z małym lufcikiem na przynajmniej godzinę, ale najlepiej na 1,5-2 h.  
  5. Po tym czasie wyjmujemy warzywa lub przelewamy rosół przez sitko i doprawiamy: solą, pieprzem, domową przyprawą uniwersalną, domową wegańską kostką rosołową i odrobiną oliwy z oliwek.
  6. Jeszcze raz zagotowujemy, mieszamy i bulion gotowy.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL