
Bezglutenowy omlet biszkoptowy
15 marca 2020
Moim zdaniem idealne śniadanie na niedzielę. Omlet można wykonać w wersji bezglutenowej, tak jak w przepisie poniżej lub w wersji normalnej i wtedy mieszankę mąk bezglutenowych zamieniamy zwykłą mąką pszenną.
Składniki na 2-4 porcje:
- 7 jajek (6 żółtek, 7 białek): jajka powinny być w temperaturze pokojowej- nie z lodówki
- 140 gramów mieszanki mąk bezglutenowych: 50 gramów mąki ryżowej, 50 gramów mąki ziemniaczanej, 40 gramów mąki gryczanej
- Dwie szczypty soli
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę z solą na maksymalnych obrotach. Dodajemy źółtka i mieszamy na średnich obrotach. Mieszankę mąk przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy cały czas mieszając mikserem na średnich obrotach.
- Dużą patelnie najlepiej teflonową rozgrzewamy i smarujemy ją odrobinką tłuszczu np. masło klarowane. Masę wylewamy na patelnie i smażymy z jednej strony 5-6 minut. Po tym czasie przerzucamy omlet na drugą stronę. Ja używam do tego drugiej dużej patelni rozgrzanej i wysmarowanej warstwą tłuszczu. Można też użyć dużego talerza zsunąć upieczoną stroną na talerz następnie nieupieczoną stroną na patelnie.
- Piec z drugiej strony około 5 min. Podawać z ulubionymi dodatkami (mój ulubiony dodatek do omleta poniżej)
Owoce do biszkoptowego omleta bezglutenowego.
Składniki na 2-4 porcje:
- 1 Banan
- 1 Jabłko
- 1 Gruszka (opcjonalnie)
- Sok z połowy cytryny lub limonki
- Sok z jednej pomarańczy
- 1/4 łyżki cynamonu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy patelnie i wlewamy na nią mieszankę soków. Następnie dodajemy obrane i pokrojone na plasterki banany. Jabłka i gruszkę obieramy i dzielimy na 4 części po czym również kroimy w talarki i dorzucamy do bananów i soku.
- Gotujemy do momentu, aż sok zgęstnieje i się zredukuje.
- Gorące owoce kładziemy na omlet.

Nowszy
Bulion warzywny
Może Ci się spodobać

Ranking najlepszych filmów o gotowaniu i jedzeniu
26 kwietnia 2020
Owsianka „Piña colada”
2 kwietnia 2020