Posiłki,  Śniadania,  Wegetariańska

Bezglutenowy omlet biszkoptowy

Moim zdaniem idealne śniadanie na niedzielę. Omlet można wykonać w wersji bezglutenowej, tak jak w przepisie poniżej lub w wersji normalnej i wtedy mieszankę mąk bezglutenowych zamieniamy zwykłą mąką pszenną.

Składniki na 2-4 porcje:  

  • 7 jajek (6 żółtek, 7 białek): jajka powinny być w temperaturze pokojowej- nie z lodówki
  • 140 gramów mieszanki mąk bezglutenowych: 50 gramów mąki ryżowej, 50 gramów mąki ziemniaczanej, 40 gramów mąki gryczanej
  • Dwie szczypty soli

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę z solą na maksymalnych obrotach. Dodajemy źółtka i mieszamy na średnich obrotach. Mieszankę mąk przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy cały czas mieszając mikserem na średnich obrotach.  
  2. Dużą patelnie najlepiej teflonową rozgrzewamy i smarujemy ją odrobinką tłuszczu np. masło klarowane. Masę wylewamy na patelnie i smażymy z jednej strony 5-6 minut. Po tym czasie przerzucamy omlet na drugą stronę. Ja używam do tego drugiej dużej patelni rozgrzanej i wysmarowanej warstwą tłuszczu. Można też użyć dużego talerza zsunąć upieczoną stroną na talerz następnie nieupieczoną stroną na patelnie.  
  3. Piec z drugiej strony około 5 min. Podawać z ulubionymi dodatkami (mój ulubiony dodatek do omleta poniżej) 

Owoce do biszkoptowego omleta bezglutenowego.

Składniki na 2-4 porcje: 

  • 1 Banan
  • 1 Jabłko
  • 1 Gruszka (opcjonalnie)
  • Sok z połowy cytryny lub limonki
  • Sok z jednej pomarańczy
  • 1/4 łyżki cynamonu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzewamy patelnie i wlewamy na nią mieszankę soków. Następnie dodajemy obrane i pokrojone na plasterki banany. Jabłka i gruszkę obieramy i dzielimy na 4 części po czym również kroimy w talarki i dorzucamy do bananów i soku.  
  2. Gotujemy do momentu, aż sok zgęstnieje i się zredukuje. 
  3. Gorące owoce kładziemy na omlet.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL