Dania Główne,  Posiłki,  Wegańska

Chilli sin carne

Dziś chciałabym się podzielić jednym z lepszych przepisów jakie testowałam, jest to przepis na wegańskie Chilli sin carne.

Chilli con carne było jednym z moich ulubionych dań z czasów kiedy jadłam mięso. Za każdym razem gdy je robiłam był to wybór 10/10. Zastanawiałam się w jaki sposób przerobić przepis z Chilli con carne na wersję wegańską, poszukałam trochę w internecie, dodałam dwa do dwóch i tak powstał przepis poniżej (na samym dole stronie linki do przepisów, którymi się inspirowałam).

Składniki na 6-8 porcji:

  • 2 puszki czerwonej fasoli (odcedzonej i opłukanej)
  • 200 gramów suchej soczewicy czerwonej (namoczonej przynajmniej 2 godziny w zimnej wodzie)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy (opcjonalnie)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 nieduża marchewka
  • ½ papryczki chilli
  • 100 ml gorącej świeżo zaparzonej kawy
  • 1 ½ łyżeczki mielonego kminu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kakao
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pół łyżeczki trzcinowego cukru lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • olej do smażenia

Dodatki do dania:

  • Wegański jogurt kokosowy
  • Sok z limonki
  • Liście kolendry
  • Tortille pszenne lub kukurydziane
  • Ryż biały

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i marchew myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Papryki słodkie myjemy i wycinamy gniazda nasienne, również kroimy w kostkę około 1 cm. Chilli myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na drobne paski lub drobną kostkę.
  2. Pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka i podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy resztę warzyw i przez chwilę smażymy na niewielkim ogniu. Gdy warzywa się podsmażą dodajemy przyprawy i sól, aby warzywa puszczały wodę. Wszystko dusimy pod przykryciem około 10-12 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Do garnka dodajemy przepłukaną czerwoną fasolę, namoczoną wcześniej soczewicę, kukurydzę (jeśli używamy) oraz pomidory. Dodajemy sos sojowy, kakao, kawę, cukier lub ksylitol, ocet balsamiczny oraz szczyptę czarnego pieprzu.
  4. Składniki w garnku dokładnie wymieszać i dusić godzinę na średnim ogniu pod przykryciem. Trzeba co jakiś czas sprawdzać czy potrawa nie przykleja się do dna garnka. Gdy warzywa zmiękną, ściągamy pokrywkę i gotujemy dalej do momentu, w którym sos się zredukuje, a danie zgęstnieje.
  5. Po około godzinie próbujemy nasze danie. Można doprawić do smaku, solą, papryką chilli w proszku i pieprzem.
  6. Chilli sin carne podawać z ulubionymi dodatkami np. liśćmi kolendry, tortillami kukurydzianymi, tortillami pszennymi, ryżem i koniecznie z wegańskim jogurtem np. kokosowym.

Przepisy którymi się inspirowałam:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL