
Chilli sin carne
16 marca 2020
Dziś chciałabym się podzielić jednym z lepszych przepisów jakie testowałam, jest to przepis na wegańskie Chilli sin carne.
Chilli con carne było jednym z moich ulubionych dań z czasów kiedy jadłam mięso. Za każdym razem gdy je robiłam był to wybór 10/10. Zastanawiałam się w jaki sposób przerobić przepis z Chilli con carne na wersję wegańską, poszukałam trochę w internecie, dodałam dwa do dwóch i tak powstał przepis poniżej (na samym dole stronie linki do przepisów, którymi się inspirowałam).
Składniki na 6-8 porcji:
- 2 puszki czerwonej fasoli (odcedzonej i opłukanej)
- 200 gramów suchej soczewicy czerwonej (namoczonej przynajmniej 2 godziny w zimnej wodzie)
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 puszka kukurydzy (opcjonalnie)
- 2 czerwone cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 nieduża marchewka
- ½ papryczki chilli
- 100 ml gorącej świeżo zaparzonej kawy
- 1 ½ łyżeczki mielonego kminu
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kakao
- 1 łyżka octu balsamicznego
- pół łyżeczki trzcinowego cukru lub ksylitolu
- 1 łyżeczka soli
- szczypta czarnego pieprzu
- olej do smażenia
Dodatki do dania:
- Wegański jogurt kokosowy
- Sok z limonki
- Liście kolendry
- Tortille pszenne lub kukurydziane
- Ryż biały
Sposób przygotowania:
- Cebulę i marchew myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Papryki słodkie myjemy i wycinamy gniazda nasienne, również kroimy w kostkę około 1 cm. Chilli myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na drobne paski lub drobną kostkę.
- Pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka i podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy resztę warzyw i przez chwilę smażymy na niewielkim ogniu. Gdy warzywa się podsmażą dodajemy przyprawy i sól, aby warzywa puszczały wodę. Wszystko dusimy pod przykryciem około 10-12 minut, co jakiś czas mieszając.
- Do garnka dodajemy przepłukaną czerwoną fasolę, namoczoną wcześniej soczewicę, kukurydzę (jeśli używamy) oraz pomidory. Dodajemy sos sojowy, kakao, kawę, cukier lub ksylitol, ocet balsamiczny oraz szczyptę czarnego pieprzu.
- Składniki w garnku dokładnie wymieszać i dusić godzinę na średnim ogniu pod przykryciem. Trzeba co jakiś czas sprawdzać czy potrawa nie przykleja się do dna garnka. Gdy warzywa zmiękną, ściągamy pokrywkę i gotujemy dalej do momentu, w którym sos się zredukuje, a danie zgęstnieje.
- Po około godzinie próbujemy nasze danie. Można doprawić do smaku, solą, papryką chilli w proszku i pieprzem.
- Chilli sin carne podawać z ulubionymi dodatkami np. liśćmi kolendry, tortillami kukurydzianymi, tortillami pszennymi, ryżem i koniecznie z wegańskim jogurtem np. kokosowym.
Przepisy którymi się inspirowałam:

Poprzedni
Sok z czerwonej kapusty i jabłek

Nowszy
Zakwas buraczany
Może Ci się spodobać

Pierogi z kapustą i grzybami
12 maja 2020
Kalafior Tandoori
3 kwietnia 2020