
Sok na zwiększenie odporności
Dobry wieczór wszystkim. W związku z dziwnymi czasami w jakich otwieram Bloga, pierwszy przepis, który udostępnię będzie nie byle jaki, bo będzie to sok na wzmocnienie odporności. Robiłam go już wcześniej w czasach, gdy dotykały nas epidemie grypy lub czy w czasach przesileń, gdy zmieniały się pory roku. Myślę, że w obecnej sytuacji też nie zaszkodzi.
Pamiętajcie sam soczek to tylko kilka witamin, które przy odrobinie szczęścia wchłoną się do Waszego organizmu. Ważne jest, żeby w tych trudnych czasach zachować zdrowy rozsądek i ograniczyć kontakty z ludźmi. Słuchajcie informacji z zaufanych źródeł i nie poddawajcie się masowej panice. Nadmienię, że do wykonania soku potrzebna nam będzie wyciskarka wolnoobrotowa, tymczasem przepis na sok wzmacniający odporność poniżej.
Składniki na 6-10 porcji:
- 2 marchewki
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- 3 lub 4 korzenie kurkumy
- szczypta pieprzu i kilka kropel oleju, najlepiej z siemienia lnianego, ale może to być inny dobry i zdrowy olej.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki myjemy.
- Marchew dzielimy na mniejsze części, jeśli jest taka potrzeba.
- Marchew, imbir, obrany czosnek i kurkumę wrzucamy do maszyny.
- Następnie obieramy cytrynę i pomarańcz, dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wyciskarki.
- W zależności od soczystości owoców i warzyw powstaje nam 300-500 ml soku.
- Sok odlewamy do buteleczki, a sobie dawkujemy po kieliszku – 50 ml dziennie.
- Do kieliszka wlewamy najpierw olej, następnie sok, a na sam koniec dodajemy szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Cheers!
Sposób przechowywania:
Sok przechowujcie w lodówce. Połknij i zapomnij :).

Lifestyle
Może Ci się spodobać

Owsianka “Piña colada”
2 kwietnia 2020
Wegańskie spaghetti bolognese
18 kwietnia 2020