Napoje i drinki,  Posiłki,  Wegańska

Sok na zwiększenie odporności

Dobry wieczór wszystkim. W związku z dziwnymi czasami w jakich otwieram Bloga, pierwszy przepis, który udostępnię będzie nie byle jaki, bo będzie to sok na wzmocnienie odporności. Robiłam go już wcześniej w czasach, gdy dotykały nas epidemie grypy lub czy w czasach przesileń, gdy zmieniały się pory roku. Myślę, że w obecnej sytuacji też nie zaszkodzi.   

Pamiętajcie sam soczek to tylko kilka witamin, które przy odrobinie szczęścia wchłoną się do Waszego organizmu. Ważne jest, żeby w tych trudnych czasach zachować zdrowy rozsądek i ograniczyć kontakty z ludźmi. Słuchajcie informacji z zaufanych źródeł i nie poddawajcie się masowej panice. Nadmienię, że do wykonania soku potrzebna nam będzie wyciskarka wolnoobrotowa, tymczasem przepis na sok wzmacniający odporność poniżej.  

Składniki na 6-10 porcji:  

  • 2 marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 3 lub 4 korzenie kurkumy
  • szczypta pieprzu i kilka kropel oleju, najlepiej z siemienia lnianego, ale może to być inny dobry i zdrowy olej.   

Sposób przygotowania:  

  1. Wszystkie składniki myjemy.  
  2. Marchew dzielimy na mniejsze części, jeśli jest taka potrzeba.  
  3. Marchew, imbir, obrany czosnek i kurkumę wrzucamy do maszyny. 
  4. Następnie obieramy cytrynę i pomarańcz, dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wyciskarki.  
  5. W zależności od soczystości owoców i warzyw powstaje nam 300-500 ml soku.  
  6. Sok odlewamy do buteleczki, a sobie dawkujemy po kieliszku – 50 ml dziennie.  
  7. Do kieliszka wlewamy najpierw olej, następnie sok, a na sam koniec dodajemy szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Cheers!  

Sposób przechowywania:  

Sok przechowujcie w lodówce.  Połknij i zapomnij :).   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL