Dania Główne,  Lunche,  Posiłki,  Wegańska

Proste wegańskie Stir Fry z Tofu

Szybki przepis na wegańskie Stir Fry z Tofu, świeżymi warzywami, orzechami nerkowca i limonką. Danie można przygotować w woku, na patelni lub w dużym garnku żeliwnym. Ja używam tego ostatniego, ponieważ dobrze się sprawdza na płycie kuchennej, rozgrzewa się cały i uwalnia żelazo do potraw. Smakuje zarówno dobrze na zimno, jak i na ciepło.

Składniki na 2-3 porcje:

Składniki – danie:

  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • 1 papryczka Chilli
  • 1 marchew
  • ½ lub ¼ kapusty Pekińskiej (w zależności od jej wielkości)
  • 12 strączków świeżego groszku cukrowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule szalotki (opcjonalnie jedna średnia cebula)
  • ½ naturalnej kostki tofu
  • ½ limonki (opcjonalnie cytryna)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki zielonej cebulki (opcjonalnie szczypiorek)
  • 2 garści orzechów nerkowca
  • 120/140 gramów makaronu do wyboru: Chow Mein, Mie, Spaghetti Pszenne razowe można też użyć Ryżu
  • olej do smażenia np. oliwa

Składniki – sos:

  • Sok z 1 limonki (opcjonalnie cytryna)
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka pasty Tahini
  • 1 ½ łyżki sosu sojowego ciemnego
  • ½ łyżki sosu sojowego jasnego lub ciemnego (jeśli nie mamy jasnego)
  • ½ łyżki sosu Sriracha
  • 1 ½ łyżki oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  2. Patelnie, woka lub garnek żeliwny rozgrzewamy i polewamy odrobiną oleju do smażenia.
  3. Czosnek i cebulki siekamy, następnie wrzucamy je na ogień. Podsmażamy uważnie tak aby nie spalić czosnku, ponieważ spalony gorzknieje i może zepsuć nam potrawę. Gdy czujemy, że czosnek i cebula zaczną się przypalać możemy dodać odrobinę wody. Chilli kroimy bardzo drobno i dorzucamy do cebuli i czosnku.
  4. Papryki myjemy i wycinamy z nich gniazda nasienne, kroimy w słupki wrzucamy do miski. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w słupki, również wrzucamy do miski. Kapustę pekińską kroimy na kilku centymetrowe paseczki i dokładamy do reszty warzyw. Groszek myjemy, po czym dodajemy do miski.
  5. Wszystkie warzywa z miski wrzucamy na ogień. Tofu kroimy w małą kostkę i dodajemy do reszty. Podsmażamy chwilę wszystko razem na większym ogniu, cały czas mieszając. Warzywa mają być “jędrne” więc nie smażymy ich zbyt długo.
  6. W słoiczku przygotowujemy sos. Do słoika dajemy wszystkie składniki wypisane powyżej (Składniki – sos), zakręcamy słoik i “szejkujemy”. Sos wlewamy do warzyw, wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  7. Dodajemy makaron i łączymy wszystkie składniki. Nakładamy gorące danie na talerze. Posypujemy rozgniecionymi orzechami nerkowca, pietruszką i zieloną cebulką. Przed podaniem możemy skropić danie odrobiną soku z limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL