Szybki przepis na wegańskie Stir Fry z Tofu, świeżymi warzywami, orzechami nerkowca i limonką. Danie można przygotować w woku, na patelni lub w dużym garnku żeliwnym. Ja używam tego ostatniego, ponieważ dobrze się sprawdza na płycie kuchennej, rozgrzewa się cały i uwalnia żelazo do potraw. Smakuje zarówno dobrze na zimno, jak i na ciepło.
Składniki na 2-3 porcje:
Składniki – danie:
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
1 papryczka Chilli
1 marchew
½ lub ¼ kapusty Pekińskiej (w zależności od jej wielkości)
12 strączków świeżego groszku cukrowego
2 ząbki czosnku
2 cebule szalotki (opcjonalnie jedna średnia cebula)
120/140 gramów makaronu do wyboru: Chow Mein, Mie,Spaghetti Pszenne razowe można też użyć Ryżu
olej do smażenia np. oliwa
Składniki – sos:
Sok z 1 limonki (opcjonalnie cytryna)
2 łyżeczki masła orzechowego
1 łyżeczka pasty Tahini
1 ½ łyżki sosu sojowego ciemnego
½ łyżki sosu sojowego jasnego lub ciemnego (jeśli nie mamy jasnego)
½ łyżki sosu Sriracha
1 ½ łyżki oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Patelnie, woka lub garnek żeliwny rozgrzewamy i polewamy odrobiną oleju do smażenia.
Czosnek i cebulki siekamy, następnie wrzucamy je na ogień. Podsmażamy uważnie tak aby nie spalić czosnku, ponieważ spalony gorzknieje i może zepsuć nam potrawę. Gdy czujemy, że czosnek i cebula zaczną się przypalać możemy dodać odrobinę wody. Chilli kroimy bardzo drobno i dorzucamy do cebuli i czosnku.
Papryki myjemy i wycinamy z nich gniazda nasienne, kroimy w słupki wrzucamy do miski. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w słupki, również wrzucamy do miski. Kapustę pekińską kroimy na kilku centymetrowe paseczki i dokładamy do reszty warzyw. Groszek myjemy, po czym dodajemy do miski.
Wszystkie warzywa z miski wrzucamy na ogień. Tofu kroimy w małą kostkę i dodajemy do reszty. Podsmażamy chwilę wszystko razem na większym ogniu, cały czas mieszając. Warzywa mają być „jędrne” więc nie smażymy ich zbyt długo.
W słoiczku przygotowujemy sos. Do słoika dajemy wszystkie składniki wypisane powyżej (Składniki – sos), zakręcamy słoik i „szejkujemy”. Sos wlewamy do warzyw, wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy makaron i łączymy wszystkie składniki. Nakładamy gorące danie na talerze. Posypujemy rozgniecionymi orzechami nerkowca, pietruszką i zieloną cebulką. Przed podaniem możemy skropić danie odrobiną soku z limonki.