Napoje i drinki,  Posiłki,  Wegańska,  Zupy

Zakwas buraczany

Zakwas buraczany jest naturalnym probiotykiem, o którym sporo z nas zapomniało. W czasach w których ludzie robią barszcz z torebki albo kupują gotowy w kartonie, nie pamiętamy już o tym, że kiedyś nasze babcie robiły barszcz wigilijny na naturalnym zakwasie, który przygotowywały same kilka dni lub tygodni przed wigilią.

U nas w domu zakwas pojawia się jednak częściej niż od święta, ponieważ pijemy go, aby wzmocnić odporność naszych organizmów. Można go pić schłodzonego wtedy wspaniale orzeźwia lub na ciepło żeby rozgrzał nasz organizm. Zakwas reguluje florę bakteryjną naszych jelit, jest polecany dla osób dorosłych, jak i dzieci.

Składniki:

  • buraki 2 kg
  • woda w temp pokojowej
  • 8 ząbków czosnku (po 4 na kg)
  • sól niejodowana (proporcje: jedna płaska łyżeczka na litr wody)
  • ziele angielskie i liść laurowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Bardzo dokładnie myjemy buraki, odcinamy z nich ogonki, natki i kroimy je w plastry. Jeśli mamy buraki z dobrego źródła nie musimy ich obierać- wystarczy je umyć.
  2. Talarki buraka wrzucamy do słoików lub naczynia glinianego wraz z czosnkiem i przyprawami, jeśli używamy.
  3. Buraki zalewamy wodą z solą, tak aby woda przykrywała buraki jakieś 4-5 cm. Buraki obciążamy talerzem i kamieniem do obciążania.
  4. Zakwas zostawiamy w ciepłej temp. pokojowej w ciemnym miejscu na 5-7 dni. Po tym czasie przelewamy zakwas (samą ciecz) do butelek.

Sposób przechowywania:

Zakwas można przechowywać na kilka sposobów. W lodówce wytrzyma kilka tygodni, poza lodówką na przykład w szafce- kilka dni. Jeśli spasteryzujemy nasze buraczkowe dobro, wtedy wytrzyma kilka miesięcy, a nawet lat.

Dodatkowe informacje:

Jeśli chcemy przyspieszyć proces tworzenia się zakwasu, do naczynia z burakami możemy dodać łyżkę soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej. Ja osobiście wolę poczekać, ale jeśli nie macie zbyt dużo czasu proponuje spróbować tego sposobu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL