Dania Główne,  Posiłki,  Wegańska

Musaka Wegańska

W moim domu Musaka grecka pojawiała się dość często. Gdy przeszłam na dietę wegetariańską od razu postanowiłam przerobić przepis tradycyjny, na przepis wegetariański, a następnie wegański. Danie to jest rodzajem zapiekanki i jest niezwykle proste do wykonania. Wegańska Musaka bogata jest zarówno w białko, węglowodany, jak i zdrowe tłuszcze.

Składniki na 4-6 porcji:

  • 200 gramów czerwonej soczewicy
  • 2 małe lub średnie bakłażany
  • 2 puszki pomidorów (po 400 gramów)
  • 600 gramów ziemniaków
  • ½ papryczki Chilli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do posmarowania formy
  • 200 ml wegańskiej śmietany
  • 1 łyżka drożdży nieaktywnych

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę moczymy 1,5-2 h. Ziemniaki gotujemy w mundurkach 30 minut. Po ugotowaniu odstawiamy je do wystygnięcia, obieramy i kroimy na ok. 7 mm talarki.
  2. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni Celsjusza, grzanie góra dół.
  3. Bakłażany myjemy, odcinamy im zielony ogonek i kroimy je na ok. 7 mm talarki. Warzywa możemy opryskać z dwóch stron oliwą z oliwek w sprayu (można pominąć).
  4. Patelnie grillową rozgrzewamy i układamy na niej talarki bakłażanów. Jeśli nie mamy patelni grillowej możemy użyć zwykłej. Obsmażamy bakłażany z dwóch stron, po kilka minut. Gotowe talarki odkładamy na bok.
  5. Czosnek, cebulę i chilli obieramy, myjemy i siekamy na bardzo drobne kawałki. Rozgrzewamy kolejną dużą patelnie i smarujemy ją odrobiną oliwy z oliwek. Na patelnie wrzucamy czosnek, cebulę i chilli i podsmażamy na małym ogniu kilka minut.
  6. Po upływie kilku minut, do patelni dorzucamy namoczoną soczewicę i mieszamy podsmażając z zawartością patelni. Dodajemy pomidory, wszystkie przyprawy, zagotowujemy i zostawiamy na średnim ogniu na 15 minut co jakiś czas mieszając.
  7. Formę o wymiarach ok. 25 cm / 30 cm. (nadającą się do zapiekania w piekarniku) smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy na niej talarki ziemniaków (wszystkie). Następnie na ziemniaki wylewamy pierwszą warstwę farszu z soczewicy i pomidorów. Na farsz kładziemy kolejną warstwę talarków, tym razem bakłażana. Na bakłażana wylewamy drugą warstwę farszu pomidorowego.
  8. Wegańską śmietanę mieszamy z drożdżami i odrobiną pieprzu i oregano. Wylewamy na naszą formę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  9. Całość pieczemy około 30-40 minut do momentu, w którym śmietana się zetnie.
  10. Zapiekankę przed podaniem posypujemy odrobiną drożdży nieaktywnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL