Dania Główne,  Posiłki,  Wegańska

Ciasto na pizzę

Wszyscy kochamy pizzę, to niezaprzeczalny fakt. Znacie kogoś kto jej nie lubi? Ja nie. Dlatego poniżej znajdziecie przepis na ciasto na pizzę pszenną, którą można wykonać spokojnie w warunkach domowych.

Po za składnikami będziecie potrzebować piekarnika i kamienia do pizzy. Ja zamiast kamienia używam płytki podłogowej tzw. gresu. Serio. Czytałam wiele opinii o tym, że nie powinno używać się takiej płytki ponieważ teoretycznie nie powinna mieć kontaktu z żywnością. Zgadzam się z tą opinią, używajcie produktów, które są przystosowane do kontaktu z jedzeniem. Jednak jak nie macie kamienia do pizzy, a musicie zjeść pizze, wiadomo człowiek nie wielbłąd, polecam po prostu położyć na gresie papier do pieczenia, zapewni to odseparowanie ciasta do pizzy od płytki.

Składniki na ciasto dla 2-4 osób:

  • 30 gramów oliwy
  • 220 ml wody, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 gramów świeżych drożdży lub 7 gram drożdży suchych
  • 400 gramów mąki pszennej (chlebowej lub do pizzy)
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Miskę w której będzie wyrastać ciasto smarujemy warstwą oliwą z oliwek.
  2. W drugiej dużej misce będziemy robić ciasto. Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier, mąkę, drożdże, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto ręką około 2 minut. Formujemy kulę.
  3. Ciasto przekładamy do drugiej- natłuszczonej miski. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45-60 minut.
  4. Po tym czasie ciasto na pizze jest gotowe. Możemy podzielić je na 4 małe pizze, dwie średnie albo jedną dużą pieczoną np. w prostokątnej blasze.
  5. W wariancie 4 małych pizz, rozwałkowujemy 1/4 ciasta na papierze do pieczenia, ciasto smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy na pizze ulubione dodatki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni (grzanie góra- dół, bez termoobiegu).
  6. Pizze pieczemy w temperaturze 250 stopni 8-10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL