
Ciasto na pizzę
Wszyscy kochamy pizzę, to niezaprzeczalny fakt. Znacie kogoś kto jej nie lubi? Ja nie. Dlatego poniżej znajdziecie przepis na ciasto na pizzę pszenną, którą można wykonać spokojnie w warunkach domowych.
Po za składnikami będziecie potrzebować piekarnika i kamienia do pizzy. Ja zamiast kamienia używam płytki podłogowej tzw. gresu. Serio. Czytałam wiele opinii o tym, że nie powinno używać się takiej płytki ponieważ teoretycznie nie powinna mieć kontaktu z żywnością. Zgadzam się z tą opinią, używajcie produktów, które są przystosowane do kontaktu z jedzeniem. Jednak jak nie macie kamienia do pizzy, a musicie zjeść pizze, wiadomo człowiek nie wielbłąd, polecam po prostu położyć na gresie papier do pieczenia, zapewni to odseparowanie ciasta do pizzy od płytki.
Składniki na ciasto dla 2-4 osób:
- 30 gramów oliwy
- 220 ml wody, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka cukru
- 25 gramów świeżych drożdży lub 7 gram drożdży suchych
- 400 gramów mąki pszennej (chlebowej lub do pizzy)
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Miskę w której będzie wyrastać ciasto smarujemy warstwą oliwą z oliwek.
- W drugiej dużej misce będziemy robić ciasto. Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier, mąkę, drożdże, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto ręką około 2 minut. Formujemy kulę.
- Ciasto przekładamy do drugiej- natłuszczonej miski. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45-60 minut.
- Po tym czasie ciasto na pizze jest gotowe. Możemy podzielić je na 4 małe pizze, dwie średnie albo jedną dużą pieczoną np. w prostokątnej blasze.
- W wariancie 4 małych pizz, rozwałkowujemy 1/4 ciasta na papierze do pieczenia, ciasto smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy na pizze ulubione dodatki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni (grzanie góra- dół, bez termoobiegu).
- Pizze pieczemy w temperaturze 250 stopni 8-10 minut.

Musaka Wegańska

Pikantna pasta Harrisa
Może Ci się spodobać

Wegetariańska pieczeń rzymska
13 kwietnia 2020
Gnocchi aglio e olio
6 kwietnia 2020