Dodatki,  Posiłki,  Przetwory,  Wegańska

Pikantna pasta Harrisa

Odkąd jestem na diecie wegetariańskiej gotuje dużo potraw z bliskiego wschodu. Co prawda nie mogę jeszcze pochwalić się zbyt wieloma przepisami, ale mogę udostępnić Wam przepis na tradycyjną pikantną pastę Harrisa, która pochodzi z kuchni Arabskiej.

Pastę wykorzystuję jako dodatek do falafeli, zup, pizzy, czy do potraw gotowanych w Tadżinie. Jeśli “rozcieńczycie” ją w wegańskim lub zwykłym jogurcie możecie jej używać jako sos do różnych potraw.

Składniki na jeden słoiczek:

  • 15 papryczek chilli
  • 5 ząbków czosnku
  • 40 ml oliwy + dodatkowa oliwa do zalania pasty w słoiczku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego

Sposób wykonania:

  1. Papryczki chilli jeśli są świeże zalewamy zimną wodą i odkładamy na 30 min. Natomiast jeśli są suszone zalewamy je wrzątkiem i odkładamy na ten sam czas.
  2. Ubieramy rękawiczki jednorazowe dopuszczone do kontaktu z żywnością i wycinamy z naszych namoczonych wcześniej papryczek gniazda nasienna oraz zielone ogonki. Kroimy je na około 2 cm kawałki.
  3. Czosnek obieramy i wrzucamy do malaksera, mielimy kilka sekund. Dodajemy papryczki, jeśli nam się nie mieszczą wszystkie w kielichu dzielimy je na kilka partii. Zmielone składniki umieszczamy w misce.
  4. Dodajemy wszystkie przyprawy, 40 ml oliwy z oliwek i mieszamy ze sobą.
  5. W następnym kroku bierzemy odparzony słoiczek, który zmieści naszą pastę. Przekładamy do niego zawartość miski, zalewamy oliwą z oliwek tak, aby oliwa pokryła pastę (to wydłuży przydatność naszego produktu).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL