
Pikantna pasta Harrisa
20 marca 2020
Odkąd jestem na diecie wegetariańskiej gotuje dużo potraw z bliskiego wschodu. Co prawda nie mogę jeszcze pochwalić się zbyt wieloma przepisami, ale mogę udostępnić Wam przepis na tradycyjną pikantną pastę Harrisa, która pochodzi z kuchni Arabskiej.
Pastę wykorzystuję jako dodatek do falafeli, zup, pizzy, czy do potraw gotowanych w Tadżinie. Jeśli „rozcieńczycie” ją w wegańskim lub zwykłym jogurcie możecie jej używać jako sos do różnych potraw.
Składniki na jeden słoiczek:
- 15 papryczek chilli
- 5 ząbków czosnku
- 40 ml oliwy + dodatkowa oliwa do zalania pasty w słoiczku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
Sposób wykonania:
- Papryczki chilli jeśli są świeże zalewamy zimną wodą i odkładamy na 30 min. Natomiast jeśli są suszone zalewamy je wrzątkiem i odkładamy na ten sam czas.
- Ubieramy rękawiczki jednorazowe dopuszczone do kontaktu z żywnością i wycinamy z naszych namoczonych wcześniej papryczek gniazda nasienna oraz zielone ogonki. Kroimy je na około 2 cm kawałki.
- Czosnek obieramy i wrzucamy do malaksera, mielimy kilka sekund. Dodajemy papryczki, jeśli nam się nie mieszczą wszystkie w kielichu dzielimy je na kilka partii. Zmielone składniki umieszczamy w misce.
- Dodajemy wszystkie przyprawy, 40 ml oliwy z oliwek i mieszamy ze sobą.
- W następnym kroku bierzemy odparzony słoiczek, który zmieści naszą pastę. Przekładamy do niego zawartość miski, zalewamy oliwą z oliwek tak, aby oliwa pokryła pastę (to wydłuży przydatność naszego produktu).

Poprzedni
Ciasto na pizzę

Nowszy
Sos do pizzy
Może Ci się spodobać

Stek z kalafiora
14 lipca 2021
Pikantna zupa z grzybami shiitake i marynowanym tofu
24 czerwca 2020