Dodatki,  Posiłki,  Wegańska

Sos do pizzy

Dziś dzień pizzy w moim domu, więc po za przepisem na ciasto udostępniam jeszcze przepis na cudowny pomidorowy sos. Jest on bardzo łatwy opiera się głownie na ziołach, czosnku cebuli i pomidorach z puszki.

Fun fact na temat pomidorów z puszki. Wiecie, że są one zdrowsze niż pomidory świeże (no chyba, że posiadacie „Bawole serca” z działki waszych dziadków)? Generalnie dobre pomidory w puszce, pochodzenia włoskiego dojrzewają na prawdziwym słońcu, a nie w chemicznych „fabrykach pomidorów”. Do tego są przez nas obrabiane termicznie, ponieważ większość z nas używa pomidorów z puszki do przepisów na ciepło. Udowodniono, że pomidor jako jedno z niewielu warzyw ma większe właściwości prozdrowotne po obróbce na ciepło, niż przy spożyciu na świeżo (źródła pod przepisem).

Druga sprawa którą chciałam się podzielić z Wami, za nim dojdziemy do przepisu to temat mocno na czasie, czyli przetwory. W dobie obecnego kryzysu każdy z nas chomikuje słoiki kupione w sklepie, a wystarczało po prostu kupić w wakacje dobre pomidory z dobrego źródła i zrobić z nich przetwory. Ja sama zrobiłam wiele przetworów w te wakacje i teraz mogę przekoczować kwarantanne na własnych zasobach, a nie chemicznych gotowcach ze sklepu. W następnych wpisach, na pewno udostępnię kilka fajnych przepisów oraz sposoby ich pasteryzacji, a kiedy znowu będziemy musieli przechodzić kwarantannę (odpukać) będziecie już gotowi z własnymi przetworami.

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów (400 gramów)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • 1⁄4 łyżeczki chilli (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obieramy, rozgniatamy na desce nożem i siekamy na drobno. Następnie podsmażamy w rondelku na łyżce oliwy, na małym ogniu.
  2. Dodajemy obraną, posiekaną cebulę i łyżeczkę papryki. Wszystko razem podsmażamy uważając, aby nie przypalić czosnku.
  3. Dodajemy pomidory, zioła prowansalskie, świeży tymianek i chilli (jeśli używamy).
  4. Gotujemy 20 minut na wolnym ogniu kontrolnie mieszając, co jakiś czas. Po upływie tego czasu sos powinien być już zredukowany.
  5. Wszystko razem blendujemy uważając aby się nie poparzyć. Gotowe, smacznego :).

Wskazówki:

Taki sos możecie przygotować ze świeżych pomidorów kupionych latem. Możecie go też zawekować. Sposoby wekowania sosów i przetworów warzywnych umieszczę w innym poście.

Źródła:

https://polki.pl/dieta-i-fitness/zdrowe-odzywianie,pomidory-w-puszce-zdrowe-czy-szkodliwe,10411952,artykul.html

https://www.crazynauka.pl/czy-jedzenie-w-puszkach-jest-szkodliwe-dla-zdrowia/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL