
Wegańskie naleśniki bezglutenowe
21 marca 2020
Wegańskie naleśniki bezglutenowe to mój autorski przepis. Są pyszne, mięciutkie, puszyste i bez żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Składniki na 5-6 naleśników:
- 1 banan (najlepiej dojrzały)
- 2 łyżki oleju np. oliwy
- 210 gramów mieszanki mąk bezglutenowych (70 gramów mąki ryżowej, 70 gramów mąki ziemniaczanej, 70 gramów mąki gryczanej)
- 210 gramów mleka roślinnego (ryżowe, owsiane, migdałowe)
- 50 gramów wody gazowanej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Banana blendujemy w dużej misce wraz z dodatkiem oliwy z oliwek. Jeśli nie posiadamy blendera, możemy banana rozgniatać widelcem. W takim wypadku lepiej żeby banan był mocno dojrzały.
- Do miski z bananem wsypujemy produkty suche: mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- Następnie dodajemy mleko i wodę gazowaną.
- Wszystkie składniki mieszamy mikserem, blenderem z końcówką do ubijania lub ręcznie ubijaczką do jajek.
- Masę odstawiamy na 30 minut. Następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni przetartej ręcznikiem papierowym z kroplą oleju do smażenia.
- Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami.

Poprzedni
Maseczki ochronne
Może Ci się spodobać

Ekspresowy chleb na zakwasie do Żurku
23 marca 2020
Chlebek bananowy
18 marca 2020