Dodatki,  Posiłki,  Wegańska

Dukka (Dukkah) Egipska mieszanka przypraw i orzechów

Dukka (Dukkah) jest mieszanką, na którą trafiłam w książce Davida Lebovitza “Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści”. Autor proponuje ją jako przyprawę poprawiającą smak hummusu.

Składniki na jeden słoiczek:

  • 50 gramów prażonych orzechów laskowych łuskanych
  • 50 gramów nasion sezamu
  • 35 gramów łuskanych pestek dyni
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 ½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub gruboziarnistej niejodowanej

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy wrzucamy do miski.
  2. Rozgrzewamy patelnie na średnim ogniu i wrzucamy na nią ziarna sezamu. Prażymy je, mieszając co jakiś czas do momentu, aż będą pękać i lekko się przypieką. Przesypujemy do miski z orzechami.
  3. W taki sam sposób prażymy kolejno: kolendrę, kumin i nasiona kopru. Ważne jest to aby prażyć je osobno, ponieważ mają różny rozmiar i czas prażenia będzie się różnił. Na samym końcu prażymy pieprz. Każde z nasion prażymy około 1 minuty i następnie umieszczamy je w misce.
  4. Do orzechów i przypraw wsypujemy sól. Wszystko razem ucieramy w moździerzu. Ja zamiast moździerza użyłam malaksera na średnio drobny proszek.
  5. Dukka może być przechowywana w szczelnie zamkniętym słoiku przed jeden miesiąc.

Wskazówki:

Orzechy laskowe można zastąpić migdałami, orzechami ziemnymi lub nerkowcami. Aby przyrządzić szybki dip z Dukki mieszamy w małej miseczce 75 gram przyprawy i 90 ml oliwy z oliwek.

Przepis z książki: David Lebovitz “Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści”

Link do bloga Davida: https://www.davidlebovitz.com/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL