Dodatki,  Posiłki,  Przetwory,  Wegańska

Hummus

W dzisiejszych czasach chyba każdy słyszał o hummusie. Jeśli nie, to jest to pasta z ciecierzycy, czosnku i sezamu. Wywodzi się ona nie tyle z konkretnego kraju co z regionu Bliskiego Wschodu. Osobiście nigdy nie byłam wielką entuzjastką tej potrawy do momentu, gdy wyjechałam na wakacje do Izraela. Tamtejszy hummus mnie całkowicie powalił. W Izraelu podaje się go z dużą ilością oliwy z oliwek i chlebem. Bardzo lubiłam kupić sobie słoik hummusu, świeże pieczywo na wieczór i po całym dniu zwiedzania i pędu, zjeść go popijając Izraelskim winem.

Przepis na hummus znalazłam w książce Davida Lebovitza “Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści”. Link do bloga autora na samym dole wpisu.

Składniki na 6-8 porcji:

  • 150 gramów suchej ciecierzycy lub 350 gram ciecierzycy z puszki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 9 łyżek pasty tahini
  • 4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1  ½ łyżeczki soli morskiej lub niejodowanej soli gruboziarnistej
  • dukka lub uprażone orzechy do smaku
  • słodka papryka w proszku, do posypania na koniec
  • oliwa do skropienia

Sposób wykonania:

  1. Suszoną ciecierzycę płuczemy, wrzucamy do miski i moczymy 12 godzin. Po tym czasie ciecierzycę odcedzamy i ponownie płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do rondla i zalewamy potrójną ilością wody, czyli jeśli mamy 1 szklankę namoczonej ciecierzycy to zalewamy ją 3 szklankami wody. Dodajemy sodę oczyszczoną i gotujemy na wolnym ogniu, pod uchyloną pokrywką 1-2 godziny, aż ziarna całkowicie zmiękną.
  2. Ziarna zdejmujemy z ognia, przelewamy przez sitko zachowując Aquafabę (wodę z gotowania ciecierzycy). Ciecierzycę przepłukujemy zimną wodą i ręcznie obieramy ją ze skórki.
  3. W malakserze miksujemy: tahini, sok z cytryny, czosnek i sól na gładką pastę. Dodajemy naszą ciecierzycę i mielimy ponownie. Gdy hummus jest zbyt zbity możemy dodać większą ilość soku z cytryny i/lub Aquafabę.
  4. Hummus przekładamy do miski, wygładzamy wierzch. Przed podaniem na stół wykonujemy w nim niewielkie wgłębienia, do których wsypujemy mieszankę dukka lub prażone orzechy. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy suszoną słodką papryką.

Wskazówki:

  1. Dodając tahini sprawdźcie wcześniej jej smak, zbyt gorzka zdominuje smak hummusu.

Przepis z książki Davida Lebovitza “Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści”. Link do bloga autora: https://www.davidlebovitz.com/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
pl_PL en_GB