
Hummus
W dzisiejszych czasach chyba każdy słyszał o hummusie. Jeśli nie, to jest to pasta z ciecierzycy, czosnku i sezamu. Wywodzi się ona nie tyle z konkretnego kraju co z regionu Bliskiego Wschodu. Osobiście nigdy nie byłam wielką entuzjastką tej potrawy do momentu, gdy wyjechałam na wakacje do Izraela. Tamtejszy hummus mnie całkowicie powalił. W Izraelu podaje się go z dużą ilością oliwy z oliwek i chlebem. Bardzo lubiłam kupić sobie słoik hummusu, świeże pieczywo na wieczór i po całym dniu zwiedzania i pędu, zjeść go popijając Izraelskim winem.
Przepis na hummus znalazłam w książce Davida Lebovitza „Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści”. Link do bloga autora na samym dole wpisu.
Składniki na 6-8 porcji:
- 150 gramów suchej ciecierzycy lub 350 gram ciecierzycy z puszki
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 9 łyżek pasty tahini
- 4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 ½ łyżeczki soli morskiej lub niejodowanej soli gruboziarnistej
- dukka lub uprażone orzechy do smaku
- słodka papryka w proszku, do posypania na koniec
- oliwa do skropienia
Sposób wykonania:
- Suszoną ciecierzycę płuczemy, wrzucamy do miski i moczymy 12 godzin. Po tym czasie ciecierzycę odcedzamy i ponownie płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do rondla i zalewamy potrójną ilością wody, czyli jeśli mamy 1 szklankę namoczonej ciecierzycy to zalewamy ją 3 szklankami wody. Dodajemy sodę oczyszczoną i gotujemy na wolnym ogniu, pod uchyloną pokrywką 1-2 godziny, aż ziarna całkowicie zmiękną.
- Ziarna zdejmujemy z ognia, przelewamy przez sitko zachowując Aquafabę (wodę z gotowania ciecierzycy). Ciecierzycę przepłukujemy zimną wodą i ręcznie obieramy ją ze skórki.
- W malakserze miksujemy: tahini, sok z cytryny, czosnek i sól na gładką pastę. Dodajemy naszą ciecierzycę i mielimy ponownie. Gdy hummus jest zbyt zbity możemy dodać większą ilość soku z cytryny i/lub Aquafabę.
- Hummus przekładamy do miski, wygładzamy wierzch. Przed podaniem na stół wykonujemy w nim niewielkie wgłębienia, do których wsypujemy mieszankę dukka lub prażone orzechy. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy suszoną słodką papryką.
Wskazówki:
- Dodając tahini sprawdźcie wcześniej jej smak, zbyt gorzka zdominuje smak hummusu.
Przepis z książki Davida Lebovitza „Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści”. Link do bloga autora: https://www.davidlebovitz.com/
Może Ci się spodobać

Marokańska sałatka Taktuka
11 kwietnia 2020
Zakwas na Żurek
4 kwietnia 2020