
Ekspresowy chleb na zakwasie do Żurku
23 marca 2020
Kilka lat temu, jak jeszcze nie piekłam chlebów na zakwasie, koleżanka z pracy podrzuciła mi przepis na chleb na zakwasie do Żurku. Lata minęły przepis zgubiłam, ale dziś gdy chciałam wylać zakwas na żurek, który zrobiłam sama pomyślałam, że może zamiast wylewać spróbuję upiec chleb. Nie mogłam znaleźć przepisu sprzed lat, więc zrobiłam trochę z pamięci, a trochę na podstawie innej receptury. Efekt niesamowity!
Składniki:
- 7 gramów suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- ½ kg mąki pszennej
- 140 gramów mąki żytniej razowej
- 350 ml zakwasu na żurek
- 2 łyżki oliwy
- woda
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wrzucamy drożdże, cukier i 50-75 ml wody w temperaturze 40-60 stopni Celsjusza. Zostawiamy na około 5 – 10 minut. Drożdże się aktywują.
- Do miski z drożdżami wsypujemy wszystkie składniki i porządnie mieszamy. Jeśli posiadamy robota kuchennego lub Thermomix’a możemy go użyć do połączenia składników.
- Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy w niej masę chlebową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni, na jakieś 30 minut. Po tym czasie wyrośnięty chleb wyjmujemy i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wkładamy wyrośnięty chleb i pieczemy 40 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika, chleb powinien wydawać głuchy odgłos, gdy pukamy go od dołu. Wtedy wiemy, że chleb jest dobrze upieczony.

Poprzedni
Hummus

Nowszy
Chipsy z jabłek
Może Ci się spodobać

Bulion warzywny
15 marca 2020
Sos do pizzy
20 marca 2020