Dodatki,  Posiłki,  Przetwory,  Wegańska

Chipsy z jabłek

Do zrobienia zdrowych chipsów z suszonych jabłek potrzebujemy suszarki do warzyw i owoców.

Oczywiście istnieją też metody suszenia w piekarniku. Ja jednak nigdy nie suszyłam niczego przy użyciu piekarnika, dehydrator kupiłam już dawno. Głównie dlatego, że co jesień zbieram ogromne ilości grzybów i wieszanie ich w mieszkaniu, czy suszenie w piekarniku nie sprawdza się u mnie.

Wracając do chipsów z jabłek. Wybierając owoce, z których chcemy wykonać tą zdrową przekąskę pamiętajmy o kupieniu ich z dobrego źródła. Ja zawsze wybieram jabłka pochodzenia Polskiego.

Składniki na słoik:

  • 4 duże lub 8 małych jabłek
  • świeżo wyciskany sok z cytryny
  • 500 gramów (500 ml) wody

Sposób przygotowania:

  1. Z soku i wody robimy roztwór: 30-50 ml soku z cytryny na pół litra przegotowanej wody.
  2. Jabłka myjemy i jeśli posiadamy drylownice do jabłek to używamy jej do wycięcia gniazd nasiennych.
  3. Owoce kroimy na 5 mm talarki, moczymy w roztworze wody i cytryny. Wycinamy nożykiem gniazda nasienne. Jabłka wykładamy na tackach suszarki tak, aby nie dotykały siebie i żeby powietrze mogło swobodnie cyrkulować.
  4. Talarki susz w dehydratorze od 7-15 godzin tak długo, aż będą suche i sprężyste. Przechowuj w szczelnie zamykanym słoiku w temperaturze pokojowej.

Wskazówki:

  1. Proponuję kupić słodki gatunek jabłek, chipsy po ususzeniu będą naturalnie słodkie.
  2. Jeśli nie posiadasz suszarki z regulacją temperatury zamieniaj tacki między sobą co jakiś czas. Wtedy owoce będą równo wysuszone.
  3. Jeżeli chcesz możesz posypać krążki cynamonem, wtedy nabiorą bardziej korzennego smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL