Dodatki,  Posiłki,  Wegańska

Gotowanie ciecierzycy

Gotowanej ciecierzycy używam do bardzo wielu dań, dlatego aby uniknąć powtarzania się w przepisach, poniżej umieszczam dokładną instrukcję.

Składniki:

  • 200 gramów suchej ciecierzycy
  • ½ łyżeczki soli lub więcej do smaku (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób gotowania:

  1. Ciecierzycę przeglądamy i pozbywamy się zepsutych ziaren.
  2. Wsypujemy do sitka, płuczemy pod zimną bieżącą wodą i wrzucamy do miski dwukrotnie większej niż objętość ziaren, które będziemy moczyć.
  3. Zalewamy ją zimną wodą i zostawiamy na 12 godzin.
  4. Po upływie tego czasu wodę z namaczania wylewamy, a nasze ziarna wsypujemy do sitka i przepłukujemy je pod zimną wodą.
  5. Ciecierzycę wrzucamy do garnka, zalewamy potrójną objętością wody, wsypujemy sodę oczyszczoną oraz sól jeśli używamy.
  6. Gotujemy pod uchyloną przykrywka, na wolnym ogniu 1 godzinę i 30 minut od czasu zagotowania się wody.
  7. Ugotowane ziarna przelewamy przez sitko zachowując wodę z gotowania, ponieważ może przydać się do gotowania innych potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL