
Gotowanie ciecierzycy
26 marca 2020
Gotowanej ciecierzycy używam do bardzo wielu dań, dlatego aby uniknąć powtarzania się w przepisach, poniżej umieszczam dokładną instrukcję.
Składniki:
- 200 gramów suchej ciecierzycy
- ½ łyżeczki soli lub więcej do smaku (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób gotowania:
- Ciecierzycę przeglądamy i pozbywamy się zepsutych ziaren.
- Wsypujemy do sitka, płuczemy pod zimną bieżącą wodą i wrzucamy do miski dwukrotnie większej niż objętość ziaren, które będziemy moczyć.
- Zalewamy ją zimną wodą i zostawiamy na 12 godzin.
- Po upływie tego czasu wodę z namaczania wylewamy, a nasze ziarna wsypujemy do sitka i przepłukujemy je pod zimną wodą.
- Ciecierzycę wrzucamy do garnka, zalewamy potrójną objętością wody, wsypujemy sodę oczyszczoną oraz sól jeśli używamy.
- Gotujemy pod uchyloną przykrywka, na wolnym ogniu 1 godzinę i 30 minut od czasu zagotowania się wody.
- Ugotowane ziarna przelewamy przez sitko zachowując wodę z gotowania, ponieważ może przydać się do gotowania innych potraw.

Poprzedni
Chipsy z jabłek

Nowszy
Wegański Tagine (Tadżin)
Może Ci się spodobać

Wegański Poke Bowl
15 listopada 2020
Maseczki ochronne
20 marca 2020