Dania Główne,  Posiłki,  Wegańska

Wegański Tagine (Tadżin)

Do tego przepisu podchodziłam dość długo, ponieważ moje doświadczenie jeśli chodzi o kuchnię marokańską jest nieduże. Opiera się ono głównie na wakacjach w Maroko i kursie gotowania, na którym byłam w Marrakeszu. Sam kurs był rewelacyjnym doświadczeniem i polecam każdemu, kto interesuje się gotowaniem. Nauczono nas czym jest naczynie Tagine, jak przygotować kilka tradycyjnych potraw oraz jak parzyć słynną Marokańską herbatę.

Danie poniżej jest moją luźną interpretacją klasycznego Tagine z kurczakiem. Oczywiście mój przepis nie zawiera mięsa, tylko warzywa i ciecierzycę jako główne źródło białka. Zapraszam Was do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoimi uwagami.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 kiszone cytryny
  • 2 ziemniaki
  • 1 batat
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duży bakłażan
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 gramów ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • oliwa
  • 1 łyżka pasty Harrisa (opcjonalnie 1 łyżka chilli drobno posiekanego)
  • 20 sztuk czarnych lub zielonych wydrylowanych oliwek
  • Około 150 ml wody w temperaturze pokojowej

Do tego dania będzie nam potrzebne duże naczynie Tagine. Ja używałam naczynia o średnicy 26 cm.

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę gotujemy jak w tym przepisie.
  2. Cytryny przekrajmy wzdłuż na pół, a później drugi raz na pół. Miąższ wycinamy zachowując skórki na później. Z miąższu usuwamy pestki i błonki, a resztę kroimy i wrzucamy do miseczki.
  3. Czosnek i cebulę siekamy na drobną kosteczkę.
  4. Na średniej patelni lub w małym Tagine (jeśli posiadamy więcej niż jeden duży) rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy cały miąższ z cytryny. Wsypujemy 2 łyżeczki posiekanego czosnku oraz 2 łyżki cebuli. Wrzucamy naszą ciecierzycę, smażymy chwilę na średnim ogniu, wsypujemy 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki i 1 łyżkę posiekanych liści kolendry. Mieszamy razem, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i zostawiamy na 5-6 minut sprawdzając co jakiś czas czy nic nie przywiera do dna.
  5. Marchew obieramy, kroimy na pół wzdłuż i w plastry grubości 3-5 mm. Ziemniaki i batat obieramy i kroimy na ćwiartki wzdłuż, a następnie w plastry grubości 3-5 mm. Przekładamy do dużej miski.
  6. Bakłażana i cukinię myjemy, odkrajmy zielone końcówki, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w 5-7 mm plastry. Wrzucamy do miski.
  7. Wszystkie warzywa w misce polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, wsypujemy wszystkie przyprawy, resztę cebuli i czosnku oraz po łyżce posiekanej kolendry i natki pietruszki.
  8. Ciecierzyce odstawiamy z ognia na jakiś czas.
  9. Na zimną kuchenkę stawiamy naczynie Tagine, stopniowo je rozgrzewamy tak, aby nie pękło. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Wsypujemy nasze warzywa, wlewamy wodę i zakładamy przykrywkę na naczynie. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 30 minut.
  10. Podnosimy przykrywkę, dokładnie mieszamy wszystkie warzywa, na środku formujemy wgłębienie, które ma pomieścić przygotowaną ciecierzycę. Zawartość patelni z ziarnami wkładamy delikatnie do uformowanego w warzywach wgłębienia. Przykrywamy pokrywką, gotujemy kolejne 15 minut, co jakiś czas sprawdzając stan płynów, jeśli jest ich zbyt dużo, robimy lufcik albo zdejmujemy przykrywkę, aby woda odparowała.
  11. Po tym czasie na wierzchu dania układamy naciętą skórkę cytryny (patrz zdjęcia) oraz oliwki. Na samym środku dodajemy obfitą łyżkę pasty Harrisa.
  12. Danie przykrywamy i gotujemy 15-25 minut na małym ogniu.

Wskazówki:

  1. Jeśli twoje danie w Tagine się przypaliło nie przejmuj się, to normalne. Potrawy w tym garnku zawsze się trochę przypalają.
  2. Danie możesz podawać z kaszą kuskus, bulgur lub pieczywem.
  3. Jako dodatek sprawdzi się również Marokańska sałatka Zaalook.
  4. Jeśli w twoim Taginie zbiera się zbyt dużo wody zdejmij z niego przykrywkę. Danie nie powinno swoją konsystencją przypominać zupy.
To my z naszą nauczycielką i certyfikatami ukończenia kursu.
Miejsce, w którym kupiliśmy nasze naczynie Tagine.
Gotowe danie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
pl_PL en_GB