Dania Główne,  Posiłki,  Wegańska

Klasyczny wegański gulasz

Przepis na klasyczny wegański gulasz z kotletów sojowych wymyśliłam dziś rano, gdy zastanawiałam się co zrobić na niedzielny obiad. Miałam ochotę na coś tradycyjnego, ale oczywiście bez mięsa. Kotlety sojowe jak zwykle okazały się wspaniałym jego zamiennikiem, a podane w ten sposób smakują jak klasyczny domowy gulasz babci.

Składniki na 4 porcje:

  • 100 gramów suchych kotletów sojowych lub kostki sojowej
  • 300 ml wegańskiego bulionu (jako zamiennik możesz użyć wywaru z wegańskiej kostki rosołowej i wody)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskie
  • 1 średni obrany pomidor
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 gramów suszonych grzybów lub 200 gramów świeżych
  • 1 ½ łyżki sosu worcestershire
  • 1 ½ łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia kotletów sojowych

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby moczymy w wodzie o temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny.
  2. Suche kotlety sojowe wrzucamy do garnka z gotującym się wegańskim bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i gotujemy na małym ogniu 8 minut.
  3. Kotlety sojowe przelewamy przez sitko i odkładamy na chwilę do ostygnięcia zachowując przy tym wywar z ich gotowania. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, kroimy na mniejsze 1,5 cm kawałki. Pokrojone kotlety wkładamy do miski, przyprawiamy ½ łyżki słodkiej czerwonej papryki, odrobiną pieprzu i soli. Odstawiamy.
  4. Do garnka wlewamy wywar oraz grzyby z wodą z ich namaczania. Całość gotujemy 20-30 minut. Po tym czasie grzyby przelewamy przez sitko zachowując wodę z gotowania. Odkładamy je do ostygnięcia, a następnie kroimy na mniejsze części. Do wywaru po kotletach sojowych i grzybach dodajemy po łyżce sosu sojowego i sosu worcestershire. Wodę zachowujemy na później.
  5. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i cebulę pokrojoną w piórka o dowolnej wielkości, w zależności od tego jaką preferujemy. Dwa ząbki czosnku obieramy i kroimy na trzy części każdy. Wrzucamy wraz z cebulą na rozgrzaną patelnię, przyprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu i smażymy, aż cebula się zeszkli oraz lekko przyrumieni. Cebulę i czosnek zdejmujemy z patelni i odkładamy do innego naczynia.
  6. Przygotowane ówcześnie kotlety sojowe obtaczamy w mące ziemniaczanej i wykładamy na rozgrzaną patelnie partiami. Obsmażamy je z każdej strony. Następnie dodajemy cebulę z czosnkiem oraz pokrojonego w kawałki pomidora i grzyby. Wszystko razem mieszamy i smażymy 5-7 minut.
  7. Na patelnie wylewamy wywar grzybowy tak, aby zakryć gulasz. Cały czas mieszając czekamy, aż woda zgęstnieje i utworzy sos.
  8. Do gulaszu dodajemy kolejno: ½ łyżki ciemnego sosu sojowego, ½ łyżki sosu worcestershire, 1 łyżeczkę sos jasnego sojowego, paprykę wędzoną, ½ łyżki słodkiej papryki i szczyptą soli i pieprzu. Gotujemy gulasz jakieś 15 min, smakujemy i doprawiamy jeśli jest potrzeba. Gotowe danie należy podawać na ciepło.

Wskazówki:

  1. Jeśli sos nie zgęstniał możesz go zagęścić dodatkową porcją wody z mąką ziemniaczaną. Pamiętaj, że jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej zagęści 500 ml sosu, dlatego uważaj z proporcjami, ponieważ może Ci wyjść kisiel.
  2. Wegański klasyczny gulasz podawaj z ulubionymi dodatkami. Godne uwagi mogą być takie pozycje jak kasza gryczana, ogórki kiszone, czy występująca u mnie w kuchni kiszona czerwona kapusta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL