Posiłki,  Przystawki,  Sałatki,  Wegańska

Marokańska sałatka Zaalook

Sałatka Zaalook (Zaalouk) jest potrawą, którą nauczyłam się robić podczas kursu gotowania w Marrakeszu. Uwielbiam poznawać różne smaki świata więc, gdy podczas podróży do Maroka znalazłam kurs gotowania w języku angielskim ogromnie się ucieszyłam.

Przepis poniżej jest jednym z wielu, które przywiozłam ze sobą z moich podróży. Jeśli kiedyś będziecie chcieli zrobić dla swoich znajomych kolację z daniami z kuchni arabskiej polecam jako dodatek zrobić właśnie tę sałatkę. Jest niezwykle prosta i szybka do przygotowania, a jej ogromną zaletą jest jej świeży smak.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 średni bakłażan
  • 1 duży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki papryczki chilli
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana myjemy i obieramy “w paski”, czyli co 1 cm zachowujemy skórkę na długości bakłażana. Następnie kroimy bakłażana na małą kosteczkę około 5 mm.
  2. Pomidora obieramy tak, aby z jego skórki utworzyć różyczkę. Oczywiście nie jest to konieczne bo wiem, że nie każdy ma zdolności manualne i cierpliwość. Jeśli nie chcemy zrobić różyczki to parzymy warzywo, a następnie obieramy je ze skórki, którą wyrzucamy. Z pomidora wycinamy gniazda nasienne. Samo warzywo kroimy na kosteczkę około 5 mm.
  3. Oliwę rozgrzewamy na patelni lub w rondlu. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana oraz sól. Przykrywamy rondelek i smażymy na wolnym ogniu przez 10 minut.
  4. Dodajemy pomidora i przyprawy. Wszystko mieszamy ze sobą.
  5. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Od czasu do czasu mieszając zawartość rondla (patelni), starając się rozgnieść kostki bakłażana i pomidora.
  6. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny lub ocet i gotujemy jeszcze bez przykrywki przez 5 minut tak, aby zredukować płyny.
  7. Danie podawaj ciepłe lub zimne, z chrupiącym świeżym pieczywem.

Wskazówki:

Jeśli masz mało czasu możesz umieścić bakłażana pokrojonego w kostkę w plastikowym worku w mikrofalówce na 5 minut przed gotowaniem go z pomidorami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL