Dania Główne,  Lunche,  Posiłki,  Przystawki,  Sałatki,  Wegańska

Sałatka Irańska

Sałatka Irańska jest przepisem, który podpatrzyłam w programie Netflix’a “Cztery składniki”. Jej autorką jest Samin Nosrat, która wydała książkę o tym samym tytule (“Salt fat acid heat. Cztery składniki.”). Przepis wydał mi się idealny dla osób, które nie jedzą mięsa. Sałatka jest pełna białej fasoli, która jak wiemy jest źródłem białka roślinnego.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 3 marchewki
  • ½ papryczki chilli
  • ½ kg brukselki
  • ½ główki kalafiora
  • ½ główki brokułu lub kalafiora romanesco
  • 100-150 gram suchej białej fasoli
  • ½ pęczka koperku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 8-10 gałązek świeżego tymianku
  • świeże zioła (takie jakie lubimy np. bazylia lub kolendra)
  • oliwa
  • przyprawa Zatar (Za’atar)

Sos winegret:

  • szalotka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Białą fasolę moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości na wolnym ogniu z solą, liśćmi laurowymi i oliwą z oliwek.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.
  3. Brukselkę myjemy i obieramy z zewnętrznych liści jeśli jest taka potrzeba. Kroimy na pół lub na ćwiartki, wrzucamy do miski, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy solą i dokładnie mieszamy.
  4. Kalafiora i brokuła kroimy w plastry o grubości około 1-2 cm, wykładamy na blachę do pieczenia. Polewamy je oliwą, posypujemy solą oraz obkładamy rozdartym na kawałki rozmarynem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut, w połowie czasu przewracamy plastry warzyw na drugą stronę.
  5. Marchewki obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na 8 części (zdjęcie na samym dole wpisu). Wkładamy do miski wraz z papryczką chilli, polewamy oliwą. Posypujemy solą oraz gałązkami tymianku i wszystko dokładnie mieszamy. Wysypujemy na inną blachę do pieczenia i wkładamy na półkę w piekarniku pod kalafiorem. Pieczemy około 40 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Brukselkę wysypujemy na blachę do pieczenia wraz z tymiankiem, wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy 30 minut, co jakiś czas mieszając.
  7. Do sałatki robimy najprostszy sos winegret składający się z: posiekanej szalotki, soku z cytryny, oliwy z oliwek, drobno posiekanego czosnku, soli i pieprzu do smaku.
  8. Ugotowaną fasolę wsypujemy do miski i polewamy winegretem, zostawiając połowę sosu na później. Dodajemy przyprawę Zatar (Za’atar) jeśli mamy, jeżeli nie, to robimy ją sami z: ówcześnie prażonego sezamu, suszonego tymianku, oregano, majeranku i słodkiej papryki.
  9. Warzywa wyciągamy z piekarnika. Z brokuła i kalafiora wycinamy głąby i odkrajany różyczki.
  10. Sałatkę układamy w misce lub na talerzach warstwowo: różyczki kalafiora i brokułów, następnie brukselka i marchew (chilli wyrzucamy). Na warzywa wysypujemy fasolę, a na koniec doprawiamy przyprawą Zatar lub nasza zastępczą mieszanką przypraw.
  11. Układamy na sałatkę świeże zioła oraz posiekany koperek. Sypiemy szczyptą soli gruboziarnistej. Przed samym podaniem polewamy resztą winegretu.
Brukselka w trzech etapach przygotowywania sałatki.
Brokuł i kalafior na blasze.
Pokrojona wzdłuż marchew.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
pl_PL en_GB