
Kiszona czerwona kapusta
1 kwietnia 2020
Przepis na kiszoną czerwoną kapustę znalazłam w książce Magdaleny Pieńkos “Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół”. Sama autorka pisze o tym przepisie, że jest on “bombą odżywczą”. W zupełności zgadam się z tą opinią i zapraszam Was do przetestowania przepisu.
Składniki na 2 jednolitrowe słoiki:
- 1 średnia kapusta czerwona
- 2 buraki
- 2 czerwone cebule
- 1 kubek malin (autorka używa ½ kubka malin)
- 4-6 ząbków czosnku
- 2 gałązki tymianku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe (autorka nie używa)
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
- Z kapusty wycinamy głąb i szatkujemy ją na drobne paseczki. Głąb wyrzucamy. Buraki i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Warzywa sypiemy solą i dokładnie mieszamy, ugniatając i ściskając przez kilka minut.
- Taką mieszankę przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny. W tym czasie kapusta powinna puścić wodę. Dodajemy umyte maliny.
- Wszystkie składniki wkładamy do słoików lub kamionkowego naczynia. Tymianek, liście laurowe i ziele angielskie dzielimy pomiędzy dwa słoiki. Wkładając składniki do słoików mocno je dociskamy dłonią lub łyżką. Na sam koniec kładziemy umyty liść kapusty i dociskamy go czymś ciężkim na przykład kamieniem. Całość powinna być pokryta solanką.
- Odstawiamy na 7 – 10 dni, po tym czasie kapusta powinna być ukiszona.
Wskazówki:
- Dociskając kapustę ręcznie zrób to w rękawiczkach jednorazowych (takich, które mogą mieć styczność z żywnością) zarówno kapusta, jak i buraki mocno barwią dłonie.
- Polecam kapustę jako dodatek do dań na przykład gulaszu z tego przepisu.

Poprzedni
Wyrazisty bulion z pieczonych warzyw

Nowszy
Owsianka "Piña colada"
Może Ci się spodobać

Pikantna zupa z grzybami shiitake i marynowanym tofu
24 czerwca 2020
Butter chickpeas- Maślana ciecierzyca
8 lipca 2020