Dodatki,  Posiłki,  Przetwory,  Wegańska

Kiszona czerwona kapusta

Przepis na kiszoną czerwoną kapustę znalazłam w książce Magdaleny Pieńkos “Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół”. Sama autorka pisze o tym przepisie, że jest on “bombą odżywczą”. W zupełności zgadam się z tą opinią i zapraszam Was do przetestowania przepisu.

Składniki na 2 jednolitrowe słoiki:

  • 1 średnia kapusta czerwona
  • 2 buraki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 kubek malin (autorka używa ½ kubka malin)
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe (autorka nie używa)
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty wycinamy głąb i szatkujemy ją na drobne paseczki. Głąb wyrzucamy. Buraki i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  2. Warzywa sypiemy solą i dokładnie mieszamy, ugniatając i ściskając przez kilka minut.
  3. Taką mieszankę przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny. W tym czasie kapusta powinna puścić wodę. Dodajemy umyte maliny.
  4. Wszystkie składniki wkładamy do słoików lub kamionkowego naczynia. Tymianek, liście laurowe i ziele angielskie dzielimy pomiędzy dwa słoiki. Wkładając składniki do słoików mocno je dociskamy dłonią lub łyżką. Na sam koniec kładziemy umyty liść kapusty i dociskamy go czymś ciężkim na przykład kamieniem. Całość powinna być pokryta solanką.
  5. Odstawiamy na 7 – 10 dni, po tym czasie kapusta powinna być ukiszona.

Wskazówki:

  1. Dociskając kapustę ręcznie zrób to w rękawiczkach jednorazowych (takich, które mogą mieć styczność z żywnością) zarówno kapusta, jak i buraki mocno barwią dłonie.
  2. Polecam kapustę jako dodatek do dań na przykład gulaszu z tego przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL