Dodatki,  Posiłki,  Wegańska,  Zupy

Wyrazisty bulion z pieczonych warzyw

Wyrazisty bulion z pieczonych warzyw to przepis, który powstał jako baza do zapiekanej zupy cebulowej. Polecam jego wykonanie jeżeli mamy ochotę na wywar bardziej intensywny w smaku. Można go podawać z makaronem, czy kluskami domowej roboty. Po ugotowaniu bulion swą barwą przypomina rosół wołowy.

Składniki na 2 litry bulionu:

  • świeża włoszczyzna
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 5 suszonych grzybów
  • 2 chipsy jabłkowe lub suszone jabłka (opcjonalnie)
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Marchewki i korzeń selera kroimy na pół lub na więcej jeśli warzywa są dużych rozmiarów. Pora myjemy, obieramy z zewnętrznej warstwy jeżeli jest uszkodzona, odcinamy korzonki i kroimy na pół.
  2. Cebulę obieramy z zewnętrznej warstwy i odcinamy korzonki. Ząbki czosnku zostawiamy w skórkach i rozgniatamy je nożem.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza, grzanie góra dół.
  4. Do miski wrzucamy wszystkie warzywa, cebulę i ząbki czosnku. Dodajemy zioła: rozmaryn i tymianek oraz polewamy oliwą. Wszystko razem mieszamy.
  5. Na blachę do pieczenia kładziemy wszystkie warzywa z miski tak aby, warzywa leżały swobodnie, a nie na sobie. Pieczemy 30-40 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Do garnka wkładamy upieczone warzywa, suszone grzyby, plasterek jabłka (jeśli używamy), liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy garnek wodą i gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu, pod przykryciem.
  7. Po tym czasie przelewamy zupę przez sitko, żeby zachować sam bulion bez warzyw. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL