Posiłki,  Śniadania,  Wegańska

Owsianka “Piña colada”

Wegańska owsianka “Piña colada” jest moją propozycją na dobre, zdrowe i szybkie śniadanie. Danie jest pożywne, syci na długo oraz poprawia trawienie.

Składniki na 2 porcje:

  • 100 gramów płatków owsianych
  • 300 ml mleka roślinnego (ryżowego, kokosowego, owsianego)
  • 1 banan
  • 4 plastry ananasa świeżego lub puszki
  • 1-2 łyżeczka cukru lub innego słodzika (miód, syrop z agawy, stevia, ksylitol)
  • 6-8 orzechów laskowych
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • woda przegotowana (jeśli jest taka potrzeba)

Sposób przygotowania:

  1. Owsiankę wysypujemy do rondla, dodajemy wiórki kokosowe, słodzik oraz mleko. Gotujemy na wolnym ogniu 8 – 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  2. Banana obieramy i kroimy w plasterki, natomiast ananasa w 1 cm kawałki.
  3. Jeśli w garnku zaczyna braknąć mleka dolewamy po trochu wody, tak żeby owsianka się nie przypalała, ale nie była zbyt mokra.
  4. Gdy danie jest ugotowane, zawartość garnka dzielimy na dwie porcje. Dekorujemy podzielonymi na pół owocami i orzechami.
  5. Owsiankę podajemy ciepłą.

Moje inne propozycje owsianek:

  1. Owsianka a’la szarlotka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL