Dania Główne,  Posiłki,  Wegańska

Kalafior Tandoori

Kalafior Tandoori w tym przepisie przyrządzony jest z gotowaną ciecierzycą i fasolką szparagową, dzięki czemu potrawa ta staje się daniem głównym, a nie przystawką czy dodatkiem.

O kalafiorze Tandoori można powiedzieć, że jest daniem kuchni Indyjskiej, głównie ze względu na przyprawę Tandoori masala, która nadaje mu charakterystyczny dla tej kuchni smak.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 1 średni kalafior
  • 200 gramów ugotowanej ciecierzycy
  • 250 gramów świeżej fasolki szparagowej (opcjonalnie puszka konserwowej fasolki szparagowej)
  • 15-20 gramów przyprawy Tandoori masala
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • starta skórka z 3 cytryn (najlepiej ekologicznych)
  • 5 gramów różowej soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę gotujemy jak w tym przepisie.
  2. Fasolkę szparagową myjemy i obieramy, wkładamy do garnka. Zalewamy 1 litrem wody, solimy ½ łyżeczki soli. Gotujemy 10-15 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie fasolkę odcedzamy i zostawiamy na później.
  3. Kalafior obieramy z zewnętrznych liści, te mniejsze bliżej główki możemy zostawić, będą bardzo smaczne po upieczeniu. Wodę w dużym garnku zagotowujemy, wkładamy ostrożnie kalafiora w całości, wsypujemy 1 łyżeczkę soli do smaku, gotujemy pod przykryciem 8 – 10 minut (woda musi zakrywać kalafior).
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza, grzanie góra dół.
  5. Cytryny parzymy wrzątkiem, wycieramy do sucha i ścieramy z nich skórkę (tylko żółtą część) na tarce o małych oczkach. W miseczce robimy marynatę ze skórki z cytryn, przyprawy Tandoori masala, 100 ml oliwy z oliwek i soli.
  6. Do naczynia żaroodpornego wkładamy ugotowanego i odcedzonego kalafiora. Pędzelkiem rozprowadzamy marynatę po całym warzywie, a nadmiar wylewamy na jego wierzch. Wkładamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy 40 minut.
  7. W połowie czasu pieczenia do naczynia z kalafiorem dodajemy ciecierzycę i fasolkę. Mieszamy z tłuszczem, który wyciekł do naczynia.
  8. Po upływie 40 minut nasze danie powinno być gotowe, podajemy na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem możemy jeszcze raz przemieszać ciecierzycę z fasolką.

Wskazówki:

  1. Jeśli nie masz przyprawy Tandoori masala możesz użyć innej mieszanki przypraw pochodzenia hinduskiego np. Pancz masala lub Garam masala.
  2. Jeżeli kalafior przypieka się zbyt szybko, można go przykryć folią aluminiową.
  3. Z pozostałych cytryn możecie wykonać najprostszą lemoniadę.
Warzywa ugotowane przed pieczeniem.

Inspiracje:

Przepis zainspirowany książką: Alain Ducasse “Naturalnie, prosto, smacznie, zdrowo”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL