
Frittata ze szparagami i cukinią
4 kwietnia 2020
Frittata ze szparagami i cukinią jest daniem, które możecie wykonać zarówno na śniadanie, jak i na kolację.
Tak na prawdę do frittaty możemy wrzucić wszystko co nam zalega w lodówce lub na co mamy ochotę. U mnie akurat były szparagi i cukinia, dlatego postanowiłam spróbować tego połączenia. Wyszło bardzo smacznie więc dzielę się przepisem z Wami.
Składniki na 2 porcje:
- 4 jajka
- 50 ml mleka roślinnego lub krowiego
- ½ cukinii
- białe mini szparagi konserwowe 150 gram (opcjonalnie tradycyjne szparagi konserwowe)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 szalotka (opcjonalnie 1 łyżka białej części zielonej cebulki)
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1 łyżka szczypiorku (opcjonalnie 1 łyżka zielonej cebulki)
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki wegańskiego parmezanu lub drożdży nieaktywnych
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Jajka myjemy, rozbijamy i roztrzepujemy porządnie w misce. Jeśli używamy to dodajemy mleko i łączymy je z masą jajeczną.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, grzanie góra dół.
- Czosnek obieramy i siekamy na małe kawałeczki.
- Cukinię kroimy na ćwiartki, a następnie w plastry. Możemy zostawić kilka okrągłych plasterków cukinii do przystrojenia naszego dania (patrz zdjęcie).
- Szparagi kroimy na 2 cm kawałki, tak jak w przypadku cukinii kilka możemy zostawić żeby przystroić frittatę.
- Na patelni nadającej się do włożenia do piekarnika rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, wsypujemy czosnek i posiekaną szalotkę. Smażymy chwilkę.
- Na patelnie wrzucamy pokrojoną cukinię i szparagi. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła poza szczypiorkiem i parmezanem. Smażymy 5 minut, po czym dolewamy masę jajeczną.
- Gotujemy na średnim ogniu 5 minut. Dekorujemy warzywami jeśli nam zostały. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.
- Przed podaniem posypujemy parmezanem i szczypiorkiem.

Poprzedni
Zakwas na Żurek
Może Ci się spodobać

Chlebek bananowy
18 marca 2020
Cytrynowe ciasto z białej fasoli
4 maja 2020