Dodatki,  Posiłki,  Wegańska

Zakwas na Żurek

Zbliżają się Święta Wielkanocne, dlatego powoli zacznę udostępniać na blogu przepisy, które tradycyjnie pojawiają się na naszych świątecznych stołach. Różnica będzie taka, że przepisy będą wegańskie bądź wegetariańskie.

Poniższego przepisu na zakwas na Żurek mogą używać wszyscy, bo jest on jednakowy zarówno dla mięsożerców, jak i wegan czy wegetarian. Receptury używam nie tylko do zrobienia Żurku, ale i też do pysznego chleba z tego przepisu.

Składniki na 800 ml:

  • 200 gramów mąki żytniej razowej
  • 600 gramów przegotowanej wody (powinna być w temperaturze pokojowej)
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10-12 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 suszone borowiki
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Duży 1-2 litrowy słoik myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem.
  2. Do słoika wsypujemy mąkę i mieszamy wlewając wodę.
  3. Czosnek obieramy i rozgniatamy mocno nożem tak, aby puścił soki. Wrzucamy do słoika razem ze wszystkimi innymi przyprawami i dodatkami. Mieszamy.
  4. Słoik przykrywamy kawałkiem czystej ściereczki kuchennej lub ręcznika papierowego. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja odkładam zawsze na wysoko położoną półkę w kuchni.
  5. Codziennie mieszamy zakwas, rano i wieczorem. Zakwas będzie się rozwarstwiał, mąką przemieści się w dół, a woda do góry. Dlatego musimy go mieszać. Po upływie 5 dni będzie gotowy do użycia.

Wskazówki:

  1. Zakwas możemy przechowywać w lodówce około 2 tygodni.
  2. Polecam użycie 2 litrowego słoika, zdecydowanie wygodniej miesza się składniki.
  3. Zakwasu można użyć do zrobienia Żurku lub chleba z tego przepisu.
  4. Starajcie się kupować przyprawy sprawdzonych firm, a czosnek z rodzimej uprawy. Unikajcie czosnku chińskiego.
Zakwas w słoiku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL