Lunche,  Posiłki,  Sałatki,  Wegańska

Sałatka z komosy ryżowej z pomarańczami i awokado

Sałatka z komosy ryżowej jest istną bombą odżywczą. Sama quinoa posiada spore ilości białka roślinnego, tak bardzo potrzebnego w diecie bezmięsnej. Dodatkowo zawiera przeciwutleniacze oraz jest źródłem tłuszczy nienasyconych.

Drugim cudownym składnikiem sałatki jest awokado. Owoc ten, tak jak komosa zawiera dużą ilość antyoksydantów, zdrowych tłuszczy i witamin C, E i A.

Składanki na 2 porcje:

  • 150 gramów komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • ½ awokado
  • sok z ½ cytryny
  • 2 małe lub 1 duża pomarańcza
  • ½ natki pietruszki
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Komosę ryżową wrzucamy do sitka z drobnymi oczkami i płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy ½ litra wody. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Odcedzamy i odkładamy na później.
  2. Pomarańczę myjemy i obieramy nad salaterką. Pozbywamy się wszystkich białych części i “filetujemy” owoc. Większe cząstki owocu kroimy na pół. Sok który, wyciekł zostawiamy w salaterce, natomiast owoce odkładamy na talerzyk na później. Jeśli nie wyciekło Wam zbyt dużo soku, powinno być około 50-100 ml, to wyciśnijcie sami z obranych owoców.
  3. Paprykę myjemy i wycinamy niepotrzebne części. Kroimy w 2 cm słupki i kładziemy na talerz obok pomarańczy.
  4. Sok z cytryny umieszczamy w kolejnej salaterce, dodajemy do niego pokrojone w plastry awokado. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki, wkładamy do awokado.
  5. Do soku z pomarańczy dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku, łączymy składniki.
  6. Komosę wrzucamy do większej miski, w której podamy naszą sałatkę. Dodajemy awokado z sokiem z cytryny i cebulą, a następnie dressing pomarańczowo oliwny. Delikatnie mieszamy, aby nie zgnieść owocu.
  7. Na górę sałatki kładziemy owoce pomarańczy i paprykę. Możemy delikatnie przemieszać. Ozdabiamy liśćmi pietruszki. Smacznego!

Przepis jest moją interpretacją receptury z książki: Alain Ducasse “Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL