Dania Główne,  Posiłki,  Wegańska

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio jest daniem pochodzącym z kuchni biedoty. Historia jego powstania nie jest tak oczywista jakby się wydawało. Przypuszczalnie danie to pochodzi z regionu Ambruzzo we Włoszech. Jednak samo połączenie czosnku, oliwy i papryczki chilli przypisuje się Francuskiej biedocie z regionu Marsylii.

Niezależnie od tego kto, jak i kiedy wpadł na ten przepis, zapraszam Was do jego wypróbowania w postaci tradycyjnej lub z włoskimi Gnocchi jak w tym przepisie.

Składniki na 2 porcje:

  • makaron spaghetti
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • ser wegański parmezan lub drożdże nieaktywne (opcjonalnie)
  • 4 gałązki tymianku (opcjonalnie)
  • 1 gałązka rozmarynu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Kilka łyżek wody z gotowania makaronu zostawiamy na później.
  2. W między czasie gdy makaron się gotuje. Czosnek i papryczkę chilli obieramy i kroimy w cienkie talarki. Tymianek i rozmaryn (jeżeli ich używamy), myjemy i osuszamy.
  3. Na patelnię, wylewamy około 100 ml oliwy z oliwek. Powoli rozgrzewamy. Dodajemy czosnek, papryczkę, tymianek i rozmaryn. Gotujemy w oliwie pilnując temperatury. Czosnek nie może się spalić (wtedy całe danie będzie miało gorzki smak). Jeżeli zacznie się przypalać, a ściągnięcie patelni z palnika nie obniży temperatury do bezpieczniej, należy do sosu dodać 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.
  4. Sos robimy kilka minut, tak długo, aż czosnek i papryczka się usmażą. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Na patelnię wrzucamy ugotowany i świeżo odcedzony makaron, mieszamy z sosem (makaron nie może stać zbyt długo ugotowany). Dzielimy na dwie porcje, posypujemy pietruszką i świeżo startym serem (jeżeli używamy).

Wskazówki:

  1. Najlepiej żebyście sprawdzili wcześniej ostrość papryczki, ponieważ jedna drugiej nie jest równa. Może okazać się, że na dwie porcje potrzebujecie więcej niż jedną papryczkę, bo wolicie żeby danie było bardziej pikantne.
  2. Patelnia, na której przygotowujemy sos musi być duża, żeby zmieścił się na niej ugotowany makaron.
  3. Włosi oryginalnie nie dodają do tego dania, ani parmezanu ani ziół. Ja jednak bardzo lubię dlatego umieściłam te produkty w przepisie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL