
Włoska zupa z ciecierzycy
8 kwietnia 2020
Nie wiem jak Wy, ale ja nie potrafię wytrzymać tygodnia bez zjedzenia zupy. W zeszłym gościła u nas zupa cytrynowa z grillowanym tofu, którą znajdziecie tutaj. Natomiast teraz proponuję Wam włoską zupę z ciecierzycy.
Składniki na 4 porcje:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 gramów suchej ciecierzycy
- 1 duża marchew
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 mały lub średni por
- 2 cebule szalotki
- ½ puszki pomidorów (opcjonalnie 60-100 gram passaty pomidorowej lub koncentratu)
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 gałązka wawrzynu szlachetnego (opcjonalnie 4 suszone liście laurowe)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę przygotowujemy dzień wcześniej, moczymy przez 12 godzin.
- Cebulę, seler, marchewkę i pora myjemy, obieramy i siekamy na drobne kawałeczki.
- W garnku podgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy na niej posiekane warzywa, w kolejności: cebula, seler, marchew i por. Smażymy razem około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Do garnka z warzywami dodajemy przepłukaną i odsączoną ciecierzycę. Wszystko razem podsmażamy, zalewamy szklanką gorącego bulionu warzywnego. Dodajemy pomidory i gotujemy 5 minut.
- Garnek zalewamy resztą bulionu i zagotowujemy. Następnie do zupy dokładamy gałązkę rozmarynu, wawrzynu i dodajemy ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu 2 godziny.
- Po tym czasie wyciągamy gałązki z garnka. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
- W piekarniku lub na patelni przygotowujemy grzanki z białego pieczywa polane kroplą oliwy z oliwek. Zupę podajemy wraz z grzankami.

Poprzedni
Zupa cytrynowa z grillowanym Tofu

Nowszy
Żurek wegański
Może Ci się spodobać

Które sery są odpowiednie dla wegetarian?- część pierwsza
11 maja 2020
Chilli sin carne
16 marca 2020