Posiłki,  Wegańska,  Zupy

Włoska zupa z ciecierzycy

Nie wiem jak Wy, ale ja nie potrafię wytrzymać tygodnia bez zjedzenia zupy. W zeszłym gościła u nas zupa cytrynowa z grillowanym tofu, którą znajdziecie tutaj. Natomiast teraz proponuję Wam włoską zupę z ciecierzycy.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 gramów suchej ciecierzycy
  • 1 duża marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mały lub średni por
  • 2 cebule szalotki
  • ½ puszki pomidorów (opcjonalnie 60-100 gram passaty pomidorowej lub koncentratu)
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 gałązka wawrzynu szlachetnego (opcjonalnie 4 suszone liście laurowe)
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę przygotowujemy dzień wcześniej, moczymy przez 12 godzin.
  2. Cebulę, seler, marchewkę i pora myjemy, obieramy i siekamy na drobne kawałeczki.
  3. W garnku podgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy na niej posiekane warzywa, w kolejności: cebula, seler, marchew i por. Smażymy razem około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Do garnka z warzywami dodajemy przepłukaną i odsączoną ciecierzycę. Wszystko razem podsmażamy, zalewamy szklanką gorącego bulionu warzywnego. Dodajemy pomidory i gotujemy 5 minut.
  5. Garnek zalewamy resztą bulionu i zagotowujemy. Następnie do zupy dokładamy gałązkę rozmarynu, wawrzynu i dodajemy ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu 2 godziny.
  6. Po tym czasie wyciągamy gałązki z garnka. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
  7. W piekarniku lub na patelni przygotowujemy grzanki z białego pieczywa polane kroplą oliwy z oliwek. Zupę podajemy wraz z grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL