Posiłki,  Wegańska,  Zupy

Zupa cytrynowa z grillowanym Tofu

Zupa cytrynowa jest czymś bardzo banalnym i pysznym, przy minimalnym nakładzie pracy i ilości produktów można stworzyć coś naprawdę wspaniałego.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 700 ml bulionu warzywnego
  • kostka naturalnego tofu
  • 1 mała biała cebula (opcjonalnie szalotka)
  • 140 gram białego ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • przyprawa „pieprz cytrynowy” (opcjonalnie: pieprz, sól, świeżo starta skórka z połowy cytryny)
  • świeży tymianek (kilka gałązek)
  • 4-6 łyżek posiekanej kolendry (opcjonalnie pietruszki)
  • 3 cm kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Kostkę tofu przygotowujemy wcześniej. Kroimy ją na plastry o grubości 1 cm, przyprawiamy pieprzem cytrynowym, obkładamy gałązkami tymianku i zostawiamy na 1 godzinę.
  2. W garnku, w którym będziemy robić zupę rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i wsypujemy do niego drobno posiekaną cebulkę. Chwilę podsmażamy.
  3. Patelnie grillową mocno rozgrzewamy i kładziemy na nią zamarynowane tofu, papryczkę chilli i nieobrane ząbki czosnku. Grillujemy kilka minut z dwóch stron.
  4. Do garnka z cebulką wlewamy gorący bulion warzywny, dodajemy grillowaną papryczkę chilli i czosnek (bez skórki, po grillowaniu powinna łatwo zejść). Wsypujemy ryż i gotujemy 15 minut, do miękkości ryżu.
  5. Dodajemy połowę posiekanej kolendry, łyżeczkę posiekanego tymianku, cały sok z cytryn, sporą ilość świeżo mielonego pieprzu i soli do smaku. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
  6. Tofu dzielimy na dwie lub trzy porcje i wykładamy do głębokich talerzy. Zalewamy je zupą. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą i świeżo mielonym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL