Dania Główne,  Posiłki,  Przystawki,  Wegańska

Ratatouille

Francuskiego ratatouille i jego pochodnych istnieje tak ogromna ilość, że można napisać książkę. Pewnie większość z Was po raz pierwszy słyszała o tym daniu podczas oglądania filmu “Ratatuj”. Swoją drogą uważam, że ten film jest jednym z lepszych jeśli chodzi o ukazanie pasji i miłości do gotowania.

Zestawienie najlepszych filmów o gotowaniu pod tym linkiem.

Dziś chciałabym was zaprosić do zrobienia ratatouille zapiekanego w piekarniku. Istnieje wiele wersji tego dania, ale powiem szczerze, że ta jest moim ulubionym.

Składanki na 2 porcje:

  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 średnia cukinia zielona
  • 2 średnie lub małe bakłażany
  • 6 pomidorów rzymskich
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula biała
  • 1 kubek bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Papryki opalamy na palniku lub kroimy na mniejsze części i smażymy na patelni grillowej od strony skórki. Po poddaniu ich obróbce termicznej wkładamy je w folię aluminiową i zostawiamy na czas ostygnięcia.
  2. Na spodzie pomidorów nacinamy krzyż i wrzucamy je do miski. Wodę gotujemy, a pomidory zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na 10 minut.
  3. Do blendera z funkcją grzania lub do garnka wrzucamy obrane ze skórki papryki oraz 3 obrane ze skórki pomidory. Dodajemy cebulę, czosnek, tymianek i kubek bulionu. Wszystko razem blendujemy i gotujemy. Po 20 minutach, sprawdzamy smak, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos ma być gęsty. Jeżeli nie jest to gotujemy go dłużej, aż się zredukuje.
  4. Cukinię, bakłażana i pozostałe pomidory kroimy w cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do 145 stopni Celsjusza, grzanie góra dół.
  5. Potrzebujemy patelni, którą możemy włożyć do piekarnika lub naczynia żaroodpornego. Wylewamy na dno patelni sos paprykowo-pomidorowy i wykładamy na nim naprzemiennie ułożone plastry bakłażana, pomidora i cukinii. Posypujemy posiekanym, świeżym rozmarynem.
  6. Do nagrzanego piekarnika wkładamy nasze danie i pieczemy 90 minut. Podajemy na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL