
Ratatouille
10 kwietnia 2020
Francuskiego ratatouille i jego pochodnych istnieje tak ogromna ilość, że można napisać książkę. Pewnie większość z Was po raz pierwszy słyszała o tym daniu podczas oglądania filmu „Ratatuj”. Swoją drogą uważam, że ten film jest jednym z lepszych jeśli chodzi o ukazanie pasji i miłości do gotowania.
Zestawienie najlepszych filmów o gotowaniu pod tym linkiem.
Dziś chciałabym was zaprosić do zrobienia ratatouille zapiekanego w piekarniku. Istnieje wiele wersji tego dania, ale powiem szczerze, że ta jest moim ulubionym.
Składanki na 2 porcje:
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 średnia cukinia zielona
- 2 średnie lub małe bakłażany
- 6 pomidorów rzymskich
- 1 gałązka rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula biała
- 1 kubek bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Papryki opalamy na palniku lub kroimy na mniejsze części i smażymy na patelni grillowej od strony skórki. Po poddaniu ich obróbce termicznej wkładamy je w folię aluminiową i zostawiamy na czas ostygnięcia.
- Na spodzie pomidorów nacinamy krzyż i wrzucamy je do miski. Wodę gotujemy, a pomidory zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na 10 minut.
- Do blendera z funkcją grzania lub do garnka wrzucamy obrane ze skórki papryki oraz 3 obrane ze skórki pomidory. Dodajemy cebulę, czosnek, tymianek i kubek bulionu. Wszystko razem blendujemy i gotujemy. Po 20 minutach, sprawdzamy smak, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos ma być gęsty. Jeżeli nie jest to gotujemy go dłużej, aż się zredukuje.
- Cukinię, bakłażana i pozostałe pomidory kroimy w cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do 145 stopni Celsjusza, grzanie góra dół.
- Potrzebujemy patelni, którą możemy włożyć do piekarnika lub naczynia żaroodpornego. Wylewamy na dno patelni sos paprykowo-pomidorowy i wykładamy na nim naprzemiennie ułożone plastry bakłażana, pomidora i cukinii. Posypujemy posiekanym, świeżym rozmarynem.
- Do nagrzanego piekarnika wkładamy nasze danie i pieczemy 90 minut. Podajemy na ciepło.

Poprzedni
Żurek wegański

Nowszy
Marokańska sałatka Taktuka
Może Ci się spodobać

Pesto z pietruszki
2 maja 2020
Leczo wegańskie
15 lipca 2021