Posiłki,  Wegańska,  Wegetariańska,  Zupy

Żurek wegański

Żurek jest tradycyjnym daniem Wielkanocnym, które robię co roku. U mnie w domu występuje również po za okresem świąt. Poniżej przepis na tą sycącą zupę przy użyciu domowej roboty zakwasu.

Składniki na 4 porcje:

  • zakwas na żurek z tego przepisu
  • 2 litry wegańskiego bulionu z tego przepisu
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki do żurku:

  • ziemniaki (u mnie w domu tłuczone z masłem, więc wegetariańskie)
  • jajka (po jednym jajku ugotowanym na twardo na porcję zupy)
  • białe kiełbaski wegetariańskie lub wegańskie (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotowujemy bulion warzywny. Dodajemy 300-350 ml zakwasu na żurek, wyciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i obrane marchewki. Całość gotujemy, aż marchew zmięknienie.
  2. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, majerankiem i chrzanem. Marchewkę wyjmujemy, kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do zupy. Zostawiamy danie, żeby się “przegryzła”, najlepiej na całą noc.
  3. Jeśli zupa następnego dnia jest mało kwaśna, możemy dodać więcej zakwasu. Jeżeli brakuje nam chrzanu, majeranku czy innych przypraw również możemy doprawić. Po przyprawieniu zagotowujemy zupę i gotujemy na małym ogniu kilka minut.
  4. Zupę podajemy z ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL