
Wegajonez
11 kwietnia 2020
Przepis na „wegajonez”- wegański majonez bez jajek i bez produktów pochodzenia zwierzęcego.
Składniki na 1 średni słoik:
- 1 średni lub duży bakłażan
- 140 gramów aquafaby (wody z gotowania ciecierzycy)
- 3 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soli kala namak
- 1 łyżeczka cukru
- świeżo mielony pieprz do smaku
- sól do smaku
- 140 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, grzanie góra dół. Bakłażana myjemy kroimy na pół, nakłuwamy widelcem od środka i wkładamy na blachę rozgrzanego piekarnika skórką do dołu. Przykrywamy go folią aluminiową i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy warzywo, zostawiamy do ostygnięcia.
- Do blendera wlewamy aquafabę i ubijamy na wysokich obrotach. Dodajemy obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę bakłażana. Mielimy razem na wysokich obrotach. Dorzucamy ocet, czarną sól, cukier i musztardę. Włączamy ponownie blender na wysokie obroty i łączymy wszystkie składniki razem.
- Do naszej mieszaniny wlewamy stopniowo olej cały czas miksując blenderem. Próbujemy. Solimy i pieprzymy do smaku. Możemy doprawić według uznania.
Wskazówki:
- Wegajonez przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku.
- Można go używać jako dodatek do sałatek, past bez jajecznych, czy wegebrugerów.

Poprzedni
Marokańska sałatka Taktuka

Nowszy
Świąteczna pasta jajeczna
Może Ci się spodobać

Sałatka Irańska
31 marca 2020
Bulion warzywny
15 marca 2020