Posiłki,  Przystawki,  Śniadania,  Wegetariańska

Faszerowane jajka w skorupkach

Faszerowane jajka w skorupkach to moje ulubione świąteczne danie. Oczywiście możemy zrobić ją również poza świętami Wielkiejnocy, na przykład jako dodatek na rodzinną imprezę.

Składniki na 6 porcji:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 70 gramów brązowych pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • 1 szalotka
  • koperek
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka kroimy ostrym nożem na pół. Wyjmujemy białko oraz żółtko ze skorupek uważając aby ich nie zniszczyć, będą nam potrzebne.
  2. Czosnek, szalotkę i pieczarki siekamy bardzo drobno.
  3. Patelnie rozgrzewamy z oliwą i masłem, dodajemy posiekaną szalotkę, czosnek oraz pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku.
  4. Jajka rozgniatamy widelcem, dorzucamy zawartość patelni i posiekany koperek, mieszamy.
  5. Skorupki wypełniamy masą. W miseczce rozbijamy jedno surowe jajko i roztrzepujemy je widelcem. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Jajka faszerowane maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy jajka bułką tartą do dołu.
  7. Jajka podajemy ciepłe. Chociaż na zimno też smakują bardzo dobrze.

Wskazówki:

  1. Do rozkrojenia ugotowanych jaj przyda się ostry nóż z bardzo drobnymi ząbkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL