Dodatki,  Posiłki,  Śniadania,  Wegańska

Pasta bezjajeczna

Wegańska pasta bez-jajeczna jest bardzo ciekawym przepisem. Gdy zestawiłam ją z pastą jajeczną okazało się, że bardziej pachnie jajkami niż jej klasyczna wersja. Dzieje się tak dzięki czarnej soli kala namak.

Składniki na 6 porcji:

  • 200 gramów ugotowanej ciecierzycy
  • 100 gramów kostki tofu naturalnego
  • 4 łyżki wegajonezu (może być z innego przepisu)
  • 1 łyżeczka zmielonej czarnej soli (kala namak)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (lub więcej jeśli lubimy)
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 gramów „jogurtu” roślinnego naturalnego
  • 1 łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę rozdrabniamy w malakserze i przekładamy do miseczki.
  2. Tofu odsączamy, kroimy w kostkę i rozdrabniamy za pomocą widelca lub malaksera. Przekładamy do miseczki z ciecierzycą.
  3. Do miski wrzucamy: czarną sól, „jogurt” roślinny, kurkumę, wegajonez, sól i pieprz.
  4. Mieszamy wszystkie składniki i próbujemy. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Jeżeli pasta jest dla nas zbyt „sucha” dolewamy jogurtu lub wegajonezu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL