Dodatki,  Posiłki,  Śniadania,  Wegańska

Pasta bezjajeczna

Wegańska pasta bez-jajeczna jest bardzo ciekawym przepisem. Gdy zestawiłam ją z pastą jajeczną okazało się, że bardziej pachnie jajkami niż jej klasyczna wersja. Dzieje się tak dzięki czarnej soli kala namak.

Składniki na 6 porcji:

  • 200 gramów ugotowanej ciecierzycy
  • 100 gramów kostki tofu naturalnego
  • 4 łyżki wegajonezu (może być z innego przepisu)
  • 1 łyżeczka zmielonej czarnej soli (kala namak)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (lub więcej jeśli lubimy)
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 gramów „jogurtu” roślinnego naturalnego
  • 1 łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę rozdrabniamy w malakserze i przekładamy do miseczki.
  2. Tofu odsączamy, kroimy w kostkę i rozdrabniamy za pomocą widelca lub malaksera. Przekładamy do miseczki z ciecierzycą.
  3. Do miski wrzucamy: czarną sól, „jogurt” roślinny, kurkumę, wegajonez, sól i pieprz.
  4. Mieszamy wszystkie składniki i próbujemy. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Jeżeli pasta jest dla nas zbyt „sucha” dolewamy jogurtu lub wegajonezu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

pl_PL