
Pasta bezjajeczna
13 kwietnia 2020
Wegańska pasta bez-jajeczna jest bardzo ciekawym przepisem. Gdy zestawiłam ją z pastą jajeczną okazało się, że bardziej pachnie jajkami niż jej klasyczna wersja. Dzieje się tak dzięki czarnej soli kala namak.
Składniki na 6 porcji:
- 200 gramów ugotowanej ciecierzycy
- 100 gramów kostki tofu naturalnego
- 4 łyżki wegajonezu (może być z innego przepisu)
- 1 łyżeczka zmielonej czarnej soli (kala namak)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku (lub więcej jeśli lubimy)
- sól i pieprz do smaku
- 150 gramów „jogurtu” roślinnego naturalnego
- 1 łyżeczka kurkumy
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę rozdrabniamy w malakserze i przekładamy do miseczki.
- Tofu odsączamy, kroimy w kostkę i rozdrabniamy za pomocą widelca lub malaksera. Przekładamy do miseczki z ciecierzycą.
- Do miski wrzucamy: czarną sól, „jogurt” roślinny, kurkumę, wegajonez, sól i pieprz.
- Mieszamy wszystkie składniki i próbujemy. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Jeżeli pasta jest dla nas zbyt „sucha” dolewamy jogurtu lub wegajonezu.

Poprzedni
Wegetariańska pieczeń rzymska
Może Ci się spodobać

Leczo wegańskie
15 lipca 2021
Wegańska pasta kanapkowa a’la Pasta z Makreli
3 sierpnia 2020