Dania Główne,  Posiłki,  Śniadania,  Wegetariańska

Wegetariańska pieczeń rzymska

Wegetariańska pieczeń rzymska jest moją propozycją na śniadanie Wielkanocne. W tym roku gościła na naszym stole. Mam nadzieję, że po jej wypróbowaniu będzie gościć również na Waszych świątecznych stołach.

Składniki:

  • 250 gramów gotowanej ciecierzycy
  • 250 gramów suchej soczewicy (450 gram moczonej soczewicy)
  • 30 gramów suchych grzybów
  • 200 gramów pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 1 bułka pszenna moczona w wodzie
  • 4 surowe jajka
  • 5 jajek gotowanych na twardo
  • 8-10 ząbków czosnku (3 ząbki do upieczenia, 5 ząbków do farszu)
  • 150 gramów marchewki
  • 100 gramów selera
  • 50 gramów pora
  • 1 gałązka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżka papryki słodkiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę gotujemy według tego przepisu. Grzyby zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc.
  2. Soczewicę zalewamy wodą i moczymy 2 godziny.
  3. Grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 liści laurowych, przez 30 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza, grzanie góra dół. Na blachę piekarnika wykładamy umyte i obrane warzywa: 3 ząbki czosnku, marchew, por i seler. Skrapiamy oliwą i posypujemy rozdartym rozmarynem. Pieczemy 40 minut.
  5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i masła, dorzucamy 2 ząbki czosnku rozgniecione nożem oraz 1 pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy ugotowane i odsączone grzyby. Dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy 15 minut na wolnym ogniu, odkładamy do miski.
  6. Na patelnię po grzybach wrzucamy namoczoną i odsączoną soczewicę. Podsmażamy ją kilka minut.
  7. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy ze sobą, mielimy za pomocą maszynki do mielenia. Dodajemy przyprawy: sól, paprykę i pieprz. Próbujemy. Musimy mocno przyprawić masę, po upieczeniu przyprawy będą mniej wyczuwalne.
  8. Keksówkę o wymiarach około 10 cm na 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Formę wykładamy do ⅓ jej wysokości zmieloną masą. Układamy obrane ze skorupek jajka wzdłuż keksówki i przykrywamy resztą zmielonych składników.
  9. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach, grzanie góra dół. Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry na zimno lub na ciepło, według uznania.

Wskazówki:

  1. Jeśli wolimy pieczeń na ciepło i chcemy ją odgrzać następnego dnia, to polecam pokrojenie jej na porcje i podsmażenie na patelni z dodatkiem oliwy i masła.
  2. Przyprawiając masę na pieczeń musimy jej cały czas próbować, pamietajmy, że po upieczeniu smaki zmieszają się ze sobą.
  3. Jeśli lubimy możemy dodać więcej czosnku.
  4. Mieląc wszystkie składniki możemy pominąć soczewicę i dodać ją do masy w kawałkach.
  5. Jeżeli posiadacie dwa razy mniejszą formę użyjcie połowy składników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL