
Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie żytnim
15 kwietnia 2020
Przepis na chleb pszenno-orkiszowy powstał zupełnie przypadkowo. Standardowo do jego wypieczenia używam mąki pszennej razowej i mąki żytniej. Z braku tych obu mąk i potrzeby zrobienia chleba powstał przepis poniżej. Wyszło na tyle dobrze, że postanowiłam się nim z Wami podzielić. Przepis na zakwas żytni wzięłam ze strony przepisnachleb.pl. Znajdziecie tam również sporo dobrych przepisów na różne chlebowe wypieki.
Składniki na 1 bochenek:
- 300 gramów mąki pszennej (użyłam typu 550)
- 300 gramów mąki orkiszowej
- 1-2 łyżeczki soli
- 100 gramów pestek dyni
- 5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
- 600 ml przegotowanej wody w temp. pokojowej
Sposób przygotowania:
- Bierzemy dużą miskę i wsypujemy do niej wszystkie składniki, mieszamy dużą drewnianą łyżką, aż do ich połączenia.
- Keksówkę o wymiarach 10 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej masę chlebową i owijamy szczelnie folią spożywczą. Tak przygotowaną masę zostawiamy do wyrośnięcia na 5 godzin w temperaturze pokojowej lub cieplejszej (do 50 stopni Celsjusza), albo w lodówce na całą noc.
- Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni Celsjusza, grzanie góra dół. Z wyrośniętej masy zdejmujemy folię spożywczą, wygładzamy powierzchnię wilgotną dłonią i wkładamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy 10 minut w temperaturze 250 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze 1 godzinę.
- Po tym czasie chleb powinien być dobrze upieczony, żeby się upewnić wyciągamy go z foremki przewracamy ostrożnie do góry nogami i stukamy go od dołu. Jeżeli wydaje głuchy odgłos, a skórka jest chrupiąca to jest już gotowy. Jeżeli nie to, wykładamy go na kratkę w piekarniku już bez keksówki i najlepiej bez papieru do pieczenia (jeżeli możecie go łatwo usunąć). Pieczemy jeszcze 10 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Wskazówki:
- Do chleba możemy wrzucić inne ziarna, na przykład słonecznik łuskany lub drobne orzechy.
- Chleb możemy zacząć jeść po całkowitym jego ostygnięciu.
- Ja przechowuje domowe bochenki zawinięte w czystą kuchenną ściereczkę.

Poprzedni
Pasta bezjajeczna
Może Ci się spodobać

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i tofu
21 marca 2020
Marokańska sałatka Taktuka
11 kwietnia 2020