Posiłki,  Wegańska,  Zupy

Zupa krem paprykowo-pomidorowy

Krem paprykowo-pomidorowy jest daniem wegańskim. Ja dodaje dodatkowo kulkę sera mozzarella, co automatycznie robi z niego danie wegetariańskie. Jeżeli chcemy możemy pominąć ser.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 2 duże słodkie papryki
  • 400 gramów passaty pomidorowej
  • ½ gorącego bulionu warzywnego (opcjonalnie wegańskiej kostki rosołowej z wodą)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • ½ łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tymiankowego (opcjonalnie olej rzepakowy lub oliwa wraz ze świeżym lub suszonym tymiankiem)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, grzanie góra dół. Papryki myjemy, wycieramy do sucha i przekrajmy na pół. Usuwamy z nich ogonki i gniazda nasienne. Układamy otwartą częścią na blasze piekarnika i pieczemy 30 minut. Po tym czasie skórka papryk powinna być mocno przypalona. Zdejmujemy skórkę po ostygnięciu i zostawiamy papryki na później.
  2. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulkę. Podsmażamy kilka minut. Dokładamy papryki i smażymy wszystko razem.
  3. Do garnka wlewamy passatę pomidorową i zagotowujemy. Na koniec dolewamy bulionu, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy 15-20 minut.
  4. Podajemy na ciepło z pieczywem lub innymi dodatkami. Osobiście lubię tę zupę z dodatkiem pokrojonej w kostkę mozzarelli lub łyżką mascarpone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL