Napoje i drinki,  Posiłki,  Wegańska

Marokańska herbata miętowa

Każdy z Was kto był w krajach Arabskich prawdopodobnie został poczęstowany słodką gęstą miętową herbatą. Gdy byłam na kursie gotowania w Marrakeszu nauczono mnie jak parzyć taki napój. Poniżej przepis, którym chciałabym się podzielić z Wami.

Składniki i przybory:

  • Marokański imbryk (lub inny metalowy imbryk, który można grzać na ogniu lub kuchence)
  • liściasta herbata miętowa suszona (2 łyżeczki na szklankę wody)
  • świeża mięta (liście i bardzo cienkie łodyżki)
  • cukier (opcjonalnie)
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. Suszoną miętę (u mnie 4-5 łyżeczek na ½ litrowy imbryk) zalewamy 1 szklanką wrzącej wody. Zostawiamy w zamkniętym metalowym imbryku na 1 minutę.
  2. Powstały płyn (bez fusów) przelewamy do kubka.
  3. Wlewamy kolejną szklankę wrzątku do imbryka, mieszamy zawartość i wylewamy wszystko do zlewu.
  4. Bierzemy pierwszą szklankę herbaty, którą zaparzyliśmy w punkcie pierwszym i wlewamy ją z powrotem do imbryka. Ten płyn Marokańczycy nazywają “duszą herbaty”. Imbryk stawiamy na źródle ciepła i gotujemy.
  5. Po zagotowaniu do imbryka wrzucamy świeżą miętę, może to być kilka garści, tyle ile mamy. Przed wrzuceniem mięty do imbryka należy klasnąć dłońmi trzymając liście w jednej dłoni, aby uwolnić zawarte w nich olejki eteryczne.
  6. Do imbryka dodajemy 1 szklankę wrzątku. Jeżeli lubimy, używamy lub po prostu chcemy zaparzyć herbatę w tradycyjny sposób to dodajemy bardzo dużą ilość cukru. Imbryk stawiamy na źródle ciepła i gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru lub jeśli nie używamy cukru to 2-3 minuty.
  7. Kolejnym etapem przygotowywania herbaty jest jej natlenianie. Znajdujący się w imbryku płyn wlewamy do szklanki, najlepiej z wysokości 40 cm lub więcej jeśli nam się uda. Marokańczycy leją herbatę z wysokości nawet 1 metra. Herbatę ze szklanki wlewamy z powrotem do imbryka i powtarzamy ten proces kilka razy.
  8. Herbata gotowa, podajemy gorącą w małych szklankach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
pl_PL en_GB