Desery i wypieki,  Posiłki,  Wegańska

Deser kokosowy z nasionami Chia

Nasiona Chia (szałwia hiszpańska) są bardzo bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, białka, błonnika, wapnia, antyoksydantów, witamin i minerałów. Dlatego chętnie stosuję je w mojej kuchni, najchętniej jednak do deserów jakimi są puddingi. Przepis na zdrowy, ale niekoniecznie niskokaloryczny deser poniżej.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 puszka tłustego mleka kokosowego
  • 200 ml mleka owsianego (lub innego mleka roślinnego)
  • 1 łyżka stewi (lub innego słodzika)
  • 2-3 łyżki nasion Chia
  • 5-6 truskawek
  • 1 dojrzałe mango

Sposób wykonania:

  1. Mleko kokosowe przekładamy do miski, dodajemy kolejne mleko roślinne, słodzik i blendujemy.
  2. Do masy wrzucamy nasiona Chia i wszystko razem mieszamy łyżką.
  3. Masę przelewamy do szklanek, czy salaterek. Wkładamy do lodówki na noc.
  4. Następnego dnia obieramy mango i blendujemy je. Truskawki oczyszczamy ze szypułek i kroimy na kawałki.
  5. W salaterkach z zastygniętą masą mleczną układamy masę z mango i truskawki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL